Marta Rovira en una compareixença de premsa a la seu d'ERC
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, lidera les negociacions amb els socialistes per a l'acord d'investidura (ACN)

L'escull de la negociació entre ERC i el PSC: les garanties del compliment de l'acord

La secretària general dels republicans, Marta Rovira, situa l'agència tributària pròpia com a objectiu en lloc del consorci fiscal que voldrien els socialistes

RedaccióActualitzat

L'acord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa està encallat perquè no hi ha garanties que es continuï complint en el temps. Així ho expliquen a TV3 fonts properes a la negociació, centrada sobretot en els serrells del nou model de finançament de Catalunya.

La data límit del 31 de juliol que Esquerra s'ha autoimposat per arribar a una entesa és cada cop més a prop i, sense aquestes garanties, els republicans no sotmetran el preacord a una consulta a la militància

En aquest sentit, en una entrevista a El País la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha afirmat que hi ha les bases d'un bon pacte, però que cal assegurar que es complirà, sigui quin sigui el partit que governi a l'estat. 

"Els serrells que queden pendents són molt importants per garantir que l'acord és sostenible en el temps, que un canvi de govern a l'estat no implicarà que es desmunti."


L'agència tributària pròpia, l'objectiu dels republicans

Rovira defensa que l'acord ha de permetre una relació bilateral en què Catalunya pagui els serveis que rep i dona per superada la implantació del Consorci Tributari que ofereix el PSC, i que figura a l'Estatut, en favor d'una agència tributària pròpia que recapti tots els impostos. 

L'IRPF hauria de ser el primer tribut que pogués recaptar l'agència tributària catalana, segons la secretària general d'ERC. 

Rovira també expressa que tant la militància com els votants els adverteixen que els socialistes no són de fiar i que, en cas d'arribar a un acord amb el PSC, se n'aniran a l'oposició.

"Nosaltres no treballem per a Salvador Illa ni per al PSC, sinó per a la ciutadania de Catalunya i les seves necessitats."

Sobre si el retorn de Carles Puigdemont podria influir en un possible ple d'investidura, Marta Rovira defensa que cal tenir un molt bon acord per Catalunya per neutralitzar el que considera que són tacticismes.

Pere Aragonès i Salvador Illa al Palau de la Generalitat
La investidura de Salvador Illa està pendent de tancar un preacord amb els republicans (ACN)

L'acord haurà de passar el filtre de la militància

Malgrat que republicans i socialistes acabin tancant un preacord, seran els 8.700 militants d'Esquerra els qui hauran de decidir si el ratifiquen o no. Rovira ha avançat que demanaran "que es voti pensant si l'acord és bo o no per a Catalunya, no en si és un aval a la direcció". 

En aquest sentit, la secretària general d'Esquerra demana deslligar-ho de la polèmica dels cartells contra Maragall, una qüestió que pensa que ha sortit a la llum per "debilitar" la seva posició negociadora i que, ha reconegut, la va dur a organitzar el viatge de tornada de Suïssa per "poder donar la cara" al Consell Nacional.

 

ARXIVAT A:
ERCPSCInvestiduraMarta Rovira
Anar al contingut