L'escriptor en una imatge de l'any passat
L'escriptor en una imatge de l'any passat (ACN/Pau Cortina)

L'escriptor Javier Cercas ocuparà el lloc de Javier Marías a la RAE

L'autor de "Soldados de Salamina" ocuparà la cadira amb la R que va deixar vacant Marías el setembre del 2022

L'escriptor gironí Javier Cercas ocuparà la cadira R a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). El ple de la institució l'ha escollit aquest dijous després que Pedro Álvarez de Miranda, Clara Sánchez i Mario Vargas Llosa presentessin la seva candidatura per ocupar la vacant que va deixar en morir Javier Marías l'11 de setembre del 2022.

Autor d'obres com "Soldados de Salamina", "Anatomía de un instante" o "Las leyes de la frontera", Cercas, que va néixer a Extremadura el 1962, resideix a Girona des dels quatre anys.

Els seus llibres s'han adaptat al cinema, al teatre i al còmic, i en té dues que tindran pròximament versió de sèrie televisiva. També ha dut a terme una tasca periodística i assagística que ha estat guardonada a Espanya i a l'estranger.

El 1985 es va llicenciar en Filologia Espanyola per la Universitat Autònoma de Barcelona i des del 1995 és titular de la Universitat de Girona. Des del 2003, però, es dedica en exclusiva a escriure.

Les obres de Cercas han estat traduïdes a més de trenta idiomes i han obtingut premis com el Premi Nacional de Narrativa o el Premi Planeta, en clau estatal, o els francesos Prix André Malraux i Prix Mediterranée, entre d'altres. També n'ha guanyat al Regne Unit, a Itàlia, a Grècia, a Portugal, a Xile i a la Xina.  

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut