El Prat, Cerdanyola, Gavà i Viladecans se sumen a les ZBE i Sant Boi no ho farà fins al setembre

De dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només es pot circular amb un vehicle que tingui el distintiu ambiental

RedaccióActualitzat

Quatre municipis s'afegeixen aquest dilluns, 1 de juliol, a la zona de baixes emissions. Són Gavà, el Prat de Llobregat, Cerdanyola del Vallès i Viladecans.

També estava previst que ho fes Sant Boi de Llobregat, però finalment ha ajornat la posada en marxa de la ZBE fins al setembre.

De fet, l'estrena ha passat més aviat desapercebuda en altres municipis, com el Prat o Cerdanyola, en què no s'han instal·lat encara els senyals informatius. A més, la informació tampoc apareix destacada a les pàgines principals de les webs de cap dels quatre ajuntaments afectats.

Des d'ara, en els dies laborables, de dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només s'hi pot circular amb un vehicle no contaminant o tramitant una autorització o excepció al registre metropolità.

Aquestes excepcions contemplen casos com els vehicles de treballadors a qui els quedin menys de cinc anys per jubilar-se o de persones amb rendes baixes, entre altres.


Multes de fins a 260 euros

Malgrat que les ZBE entren en vigor avui, fins al setembre no se sancionarà si s'hi circula amb un vehicle considerat massa contaminant. En el cas de Cerdanyola, no es començaran a posar sancions fins al gener.

Ara mateix, l'incompliment de la normativa establerta a les ordenances dels municipis afectats per la ZBE Rondes de Barcelona preveu sancions econòmiques de 200 euros.

Si la infracció es comet quan la Generalitat de Catalunya ha declarat un episodi de contaminació de l'aire, l'import de la multa és de 260 euros.

Les àrees afectades en cadascun dels municipis de la ZBE es poden consultar a la web de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, on també hi ha un cercador de matrícules per saber la classificació ambiental de cada vehicle.


Enganxar l'etiqueta és voluntari

Hi ha quatre models diferents d'etiquetes ambientals, en funció del tipus de motor, combustible i antiguitat del vehicle. Són la Zero, l'ECO, la C i la B.

Els titulars dels vehicles més antics i contaminants no rebran cap distintiu ambiental.

La col·locació de l'adhesiu és voluntària. En tot cas, es recomana adherir-la a la part inferior dreta del parabrisa del vehicle per permetre'n la visibilitat.

Aquesta mesura s'aplica per lluitar contra la contaminació de l'aire causada pels vehicles de motor, i per protegir la salut de les persones.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut