Façana principal de les caves Freixenet
Façana principal de les caves Freixenet
Sant Sadurní d'Anoia

Les tres famílies de Freixenet, enfrontades per la venda del 58% de l'empresa

El consell d'administració, format per dotze membres de les tres branques familiars, han de decidir acceptar o no l'oferta del grup vinícola alemany Henkell & Co.

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns el consell d'administració de Freixenet va començar a estudiar una oferta en ferm de compra del 58% de l'empresa que controlen les famílies Bonet i Hevia. El 42% restant el controla la família Ferrer, que no està d'acord amb l'operació, perquè quedaria en minoria. Els més favorables a la venda són els Hevia, que en tenen el 29%. Per la seva banda, els Bonet, també amb un 29%, volen vendre, però estan més dividits.

L'oferta l'ha feta el grup vinícola alemany Henkell & Co, filial del gegant de l'alimentació Dr. Oetker, que ara revisarà els estats comptables de l'empresa per fixar els termes definitius de l'oferta, que ja és vinculant. En aquests moments l'oferta valora Freixenet en 500 milions d'euros, equivalent a una facturació anual, i només és vàlida si suposa aconseguir la majoria del capital i, per tant, el control.

Això és el que vol evitar la família Ferrer, que estaria buscant suport financer per igualar l'oferta i evitar la venda al grup alemany. Segons han informat diversos mitjans, els Ferrer estarien negociant un crèdit de més de 100 milions d'euros per exercir el dret de tempteig

Freixenet havia de valorar aquesta oferta a finals del mes de març, però la mort de Carme Ferrer Sala va obligar a ajornar-ho. Carme Ferrer era filla dels fundadors de la firma, Pere Ferrer Bosch i Dolors Sala, i mare d'Enrique Hevia, actual vicepresident.

 

L'empresa la controla ara la tercera generació de les tres branques familiars, amb un consell d'administració de 12 membres. El president és Josep Lluís Bonet, de la tercera branca, la cara més visible de l'empresa, i que va optar fa dos mesos a afegir-se als Hevia per vendre.

La decisió definitiva la prendrà el consell d'administració a principis de maig, quan ja hagi acabat el saló Alimentària, que precisament presideix Josep Lluís Bonet. Bonet també és president de la Cambra de Comerç d'Espanya, i s'ha significat contra la possibilitat que Catalunya es converteixi en un país independent

Freixenet arrossega un deute de 250 milions d'euros i, tot i facturar 500 milions anuals, només va aconseguir 2'2 milions d'euros de benefici el 2015. Per això els Hevia primer, i els Bonet després, s'han decidit a vendre. Està per veure si els Ferrer aconseguiran mantenir el control o si l'empresa passarà als compradors alemanys.

Anar al contingut