Les pintures rupestres del jaciment de la cova Huenul 1, a la Patagònia argentina (EFE/Guadalupe Romero Villanueva)

Les pintures de la Patagònia tenen 8.000 anys i servien per transmetre coneixements

Un estudi amb carboni 14 ha pogut determinar l'antiguitat de 895 pintures de la cova Huenul 1 avaluant-ne els pigments

RedaccióActualitzat

L'art rupestre de la Patagònia té 8.200 anys d'antiguitat, segons les pintures trobades en una cova, que són les més antigues conegudes en aquesta regió. La datació l'ha fet un equip de científics argentins i xilens, que l'ha publicat a la revista Science Advances. Es creu que aquestes pintures podrien haver ajudat a transmetre coneixements durant generacions.

Aquestes representacions inclouen formes geomètriques i humanes, i una en forma de pinta que ha interessat especialment els científics.

Algunes d'aquestes mostres s'han pogut datar amb carboni 14, que les situa vora els 8.200 anys d'antiguitat, juntament amb altres restes conegudes de la Patagònia, suposadament més antigues, però de les quals encara no s'ha pogut determinar la datació exacta.

Els experts van avaluar pigments de 895 pintures juntament amb artefactes recuperats de la cova Huenul 1, al nord-oest de la Patagònia argentina.

Com són les pintures i per a què servien?

Les pintures tenen diferents tons de groc, blanc i negre. Ramiro Barberena, un dels autors de l'estudi i membre del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques d'Argentina, en destaca una en forma de pinta que les datacions han situat en tres períodes diferents que abracen més de 3.000 anys (entre 8.000 i 5.000 abans de l'actualitat).

"El mateix motiu, fet amb el mateix pigment i la mateixa tècnica, cosa que demostra una continuïtat."

Aquest període en què es repetia aquest motiu geomètric va ser un moment "ecològicament molt difícil", i davant aquestes condicions els autors de l'estudi consideren que per a aquelles poblacions "era fonamental" disposar de xarxes que les unissin i comuniquessin.

Així, Huenul 1 podria haver estat un punt de trobada entre poblacions, que en aquell moment havien de ser "d'extrema importància i dificultat". També hauria estat escenari de cerimònies de contingut ritual, en què "van contribuir a estratègies de construcció de resiliència humana davant un context socioecològic tan particular als deserts de Sud-amèrica", conclou Barberena.

Un període ecològicament complicat

Barberena explica a EFE que la Patagònia va ser una de les últimes regions del món a ser colonitzades pels humans moderns, fa uns 12.000 anys. Les pintures corresponen a l'holocè mitjà, un període "tremendament àrid, molt més que ara, i molt càlid", a Sud-amèrica.

L'expert indica que els humans van arribar a Amèrica amb la capacitat de fer art rupestre, però el que és més interessant és veure les situacions en què les societats "decideixen començar a marcar el paisatge que habiten amb aquest art, perquè això pot donar-nos informació sobre el context social i ecològic".

ARXIVAT A:
ArqueologiaArgentina
Anar al contingut