"Barraques, la ciutat oblidada"

Les imatges d'arxiu

La dura realitat dels barris de barraques de Barcelona no es reflectia en els noticiaris de l'època perquè les autoritats preferien amagar el problema. Ha calgut una llarga recerca documental per trobar imatges que permetin veure el que ens expliquen els protagonistes.

Actualitzat
Cinema

Hi tenen un paper important les imatges filmades els anys 50 i 60 per cineastes amateurs i professionals que van acostar-se als barris de barraques, on poca gent anava. És un testimoni molt valuós per conèixer la topografia i la vida quotidiana d'aquests barris.

En el documental hi ha moltes imatges de la pel·lícula "Barraques", que el cineasta amateur Josep Corrons va filmar durant els anys 1963 i 1964. Mostra la vida diària de Can Valero, del Somorrostro i de molts altres nuclis, com als turons del Carmel. Aquesta feina documental adquireix ara un valor especial.

Llorenç Soler, a "Será tu tierra" (1965) i "El largo viaje hacia la ira" (1969), va fer una crònica de la immigració, del treball, dels barris d'autoconstrucció, de les barraques del Camp de la Bota i de l'infrahabitatge a diverses zones de la ciutat on rellogar era la norma. Des del compromís i la denúncia social, és un testimoni colpidor i d'una gran qualitat cinematogràfica.

Carles Barba, a "Dues processons" (1967), va filmar magistralment imatges dels barraquistes de Montjuïc. Tant ell com Jordi Bayona, a "Distància 200 metres" (1967) i "Un lloc per dormir" (1971), contrasten irònicament el món de la gent benestant amb les condicions de vida dels pobres. Imatges dels barris de barraques de Montjuïc imprescindibles per reconstruir la topografia del lloc.

Joan Capdevila, a "Tic-tac de la ciudad" (1957), va capturar el pols diari de Barcelona amb una gran qualitat d'imatges. També va documentar molts aspectes de la muntanya de Montjuïc; Antoni Cuadrench, a "Escola i societat", aporta una visió de múltiples facetes del món laboral de l'època.

Aquestes són només algunes de les imatges de cinema professional i amateur que ens han permès fer visible la ciutat desapareguda de les barraques. També se n'han fet servir dels noticiaris oficials, que descriuen una realitat ben diferent.

Arxius i fons de cinema consultats
Filmoteca de Catalunya
Filmoteca Española
NARA
NODO-TVE
Institut del Cinema Català
Renfe
Arxiu CNT Espanya
Arxiu Històric de la Companyia de Jesús de Catalunya
Barcelona TV.

Personals: Josep Corrons, Llorenç Soler, Carles Barba, Jordi Bayona, Joan Capdevila Nogués, Josep Maria Forn, Enric Ripoll Freixes, Josep Maria Ramon, Helena Lumbreras, Enrique López Manzano, Antoni Cuadrench, Jordi Bringué, Agustí Coromines, Antoni Lucchetti, Josep Roig Trinxant, Miquel Álvarez Betriu i Joan Mallarach.


Fotografies

Trobar imatges d'alguns dels nuclis de barraques eliminats durant els anys 50, com el de la Diagonal, va ser molt difícil. Finalment, a l'Arxiu Municipal Administratiu es van poder localitzar en un expedient previ a l'enderroc, amb d'altres de les barraques del litoral. Al Patronat Municipal de l'Habitatge es conserva un registre gràfic de les barraques i dels polígons que es van fer per traslladar-hi els habitants. El valuós fons fotogràfic de l'Arxiu Històric del Poblenou ha permès trobar moltes imatges de les barraques del Somorrostro, del Camp de la Bota o de la Mar Bella. S'han consultat molts altres arxius fotogràfics públics i privats. Cal destacar les fotografies que van fer al Somorrostro Xavier Vallory March i altres persones que hi van anar des d'un compromís religiós per mirar de pal·liar les flagrants mancances d'aquell barri abandonat per les autoritats. Són d'una gran qualitat i documents valuosos, com també les fotografies aportades pels protagonistes.

Arxius i fons fotogràfics consultats
Arxiu Nacional de Catalunya
Arxiu Històric del Poblenou
Arxiu Municipal Administratiu de Barcelona
Arxiu Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Ajuntament de Barcelona-Institut Municipal d'Història
Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona
Arxiu Municipal del Districte de les Corts
Arxiu Municipal del Prat de Llobregat
Centre de Documentació Històrica Montjuïc-la Marina
Arxiu fotogràfic "La Vanguardia"
Museu d'Història de Barcelona
Museu d'Història de la Immigració de Catalunya
Arxiu Huertas Claveria
Associació de Veïns de Sant Cosme
Associació de Veïns de Can Clos
Associació de Veïns de la Trinitat Nova

Personals: Xavier Vallory, Custodia Moreno, Ignasi Marroyo, Tomàs Riva (MHIC), Tesi doctoral Marcial Echenique, Pere Monés, ferran Armengol, Antonio Dólera, Rosa Domènech, Agustí Mataró, Francisco Rojas, Francesc Banús, Maravillas González i Esperanza García.
Anar al contingut