Les històries de la setmana: una reanimació a Wuhan i un error en una prova de primària

Fem un repàs de la setmana a través de les notícies que més us han interessat i a les quals més temps heu dedicat a llegir

Actualitzat

Un metge heroi i un nen espavilat

Els dos protagonistes d'aquesta setmana tenen noms i cognoms. El primer és Eduard Quintana, cardiòleg de l'Hospital Clínic que va reanimar una dona que tenia una parada cardíaca a l'aeroport de Wuhan.

El segon és molt més petit. No ha acabat ni la primària, però ha estat prou atent per adonar-se d'un error en les primeres proves de diagnòstic a 4t de primària i 2n d'ESO. Es diu Àxel Córdoba, té deu anys i ens ha explicat que voldria ser mestre.

Qüestió de sous

Aquesta setmana hem après que als "call centers" de les grans tecnològiques de Barcelona es cobra més si ets noruec que no pas un treballador que sap català o italià.

Ha estat una setmana de molts números. L'AMB ha posat xifres al salari mensual mínim per "viure dignament" a la capital. Són 1.516 euros i gairebé la meitat de les famílies no arriben al llindar mínim per cobrir les necessitats bàsiques.

I què passa amb les pensions? Són una dada reveladora de com es distribueix la població a Catalunya i a què ha dedicat la seva vida laboral. Un mapa mostra que a Flix, prop d'empreses químiques i energètiques, és on hi ha la pensió mitjana més alta del país.

Com tramitar les voluntats anticipades

Els notaris certifiquen que cada cop tenen més testaments, renúncies d'herències i voluntats anticipades. Què són aquestes últimes i com es poden tramitar? Una nova llei en simplifica el procés i ja no caldran tres testimonis o un notari, com fins ara.

Taitxí i poc més

Ni vacuoteràpia, ni aromateràpia, ni txikung ni olis essencials... Taitxí i para de comptar. És la conclusió de la llista de Sanitat sobre el risc de les pseudoteràpies. N'hi ha vuit que ja han estat descartades i encara en falten vuit més per conèixer.

De qui és el santuari de la Mare de Déu del Coll?

Susqueda o Osor? Fa gairebé un segle que aquests dos pobles estan enfrontats pel santuari de la Mare de Déu del Coll, a la comarca de la Selva. "Els lavabos dels homes i el menjador són a Osor. Els lavabos de les dones i la cuina, a Susqueda", expliquen. Una rivalitat ben insòlita.

 

Anar al contingut