El fundador de Wikileaks a l'ambaixada de l'Equador a Londres (Reuters)
Londres

L'Equador manté l'asil a Assange i li torna a demanar que no parli del tema català

El govern equatorià es desmarca del suport d'Assange als independentistes catalans i li demana que "no parli del tema de Catalunya, si ho fa sabrem actuar"

RedaccióActualitzat

Arran dels rumors sobre la retirada de l'estatus d'asil per a Julian Assange, el govern equatorià ha aclarit que no l'hi ha retirat i que l'hi mantindrà mentre "continuïn en perill els seus drets humans".

El fundador de Wikileaks, que està refugiat a l'ambaixada equatoriana a Londres des del juny del 2012, ha donat suport públicament a través de les xarxes al procés independentista de Catalunya.

En una entrevista a "ABC", el president de l'Equador, Lenín Moreno, li ha recordat les seves "obligacions" i s'ha desmarcat del suport d'Assange als independentistes catalans.

Moreno va dir fa dos dies que li havien demanat que no parli del tema de Catalunya. Segons ha assegurat Assange ha firmat un compromís que no tornarà a fer-ho.

 "Ha firmat un compromís que no ho tornarà a fer. Li demanem que no parli del tema de Catalunya i si ho fa sabrem actuar".

El president equatorià justifica que la seva condició d'asilat "no li permet intervenir en política de l'Equador ni en la internacional".

Ja a finals de novembre el Ministeri d'Exteriors equatorià va requerir-li que deixés d'opinar sobre Catalunya. També va subratllar que les declaracions de l'activista australià no representaven la posició del país, ja que defensen la "integritat territorial" d'Espanya.

Assange ha advocat a favor de la celebració d'un referèndum sobre la independència, ha piulat sobre manifestacions i ha comparat "el control de les xarxes del govern espanyol cap a la població catalana" amb el de països com la Xina. Des de fa uns dies, però, no ha fet cap piulada pròpia sobre el tema.

 

El govern espanyol ha expressat diverses vegades als seus homòlegs la preocupació pel posicionament d'Assange. Precisament Moreno arriba aquest divendres a Espanya de visita oficial i té previst reunir-se amb Mariano Rajoy i el rei Felip VI.

Julian Assange va demanar refugi a l'ambaixada equatoriana a Londres per evitar ser entregat a Suècia, que el reclamava per interrogar-lo per suposats delictes sexuals.

Tot i que al maig el país nòrdic li va retirar els càrrecs, l'Equador considera que encara podria ser extradit als EUA, que el reclama per un judici per espionatge i traïció arran de les seves publicacions al portal de filtracions Wikileaks.

El govern del país sud-americà ha demanat al Regne Unit que garanteixi una sortida segura d'Assange a l'Equador per concedir-li asil al país, però Londres s'hi ha negat.

 

ARXIVAT A:
Julian Assange
Anar al contingut