Façana de l'Ajuntament de Tarragona
Façana de l'Ajuntament de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona denuncia que l'han espiat per l'adjudicació del servei de brossa

El consistori sospita que el telèfon de l'alcalde, Rubén Viñuales, també hauria estat intervingut i es planteja recórrer a la via judicial

Enllaç a altres textos de l'autor

Ricard Buigues

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Tarragona

@ricardbuigues

La trama ja era enrevessada, però ara ha entrat en una nova fase. L'Ajuntament de Tarragona denuncia que ha estat víctima d'un cas d'espionatge vinculat a l'adjudicació del contracte de la brossa. Confirmen que s'ha fet un seguiment al telèfon de la funcionària que gestiona el concurs i, a més, tenen indicis que també han espiat el mòbil personal de l'alcalde, Rubén Viñuales.

Les formacions municipals s'han mostrat indignades davant d'una situació que han definit de preocupant i molt greu. La portaveu del govern, la socialista Sandra Ramos, ha dit que la investigació va arrencar arran d'una denúncia de la treballadora afectada a la Guàrdia Civil.

"L'Ajuntament ha estat víctima d'un espionatge, no sabem per part de qui. Els fets són d'una gravetat important."

De moment, la primera prova pericial ha determinat que el telèfon personal de l'alcalde Rubén Viñuales també té instal·lat un programa espia. Si la segona prova ho confirma, s'afegiran a la denúncia. En canvi, han descartat que el telèfon de l'anterior regidor responsable del contracte de la brossa, Jordi Fortuny, d'Esquerra Republicana, hagi estat infectat.

 

Un concurs ple d'entrebancs

L'origen de tot plegat és el concurs per a l'adjudicació del servei de recollida de la brossa per als pròxims 10 anys, que va arrencar el 2022, amb un pressupost multimilionari: 234 milions d'euros.

Fa uns mesos, es va adjudicar a l'empresa francesa Paprec, però Urbaser i Fomento --segona i tercera classificades-- van presentar recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que va detectar irregularitats en l'oferta de Paprec i la va desqualificar en considerar que no complia els requisits.

L'espionatge pot haver afectat, com a mínim, dos telèfons vinculats al consistori (Unsplash)

Ara, el govern municipal vol adjudicar el contracte a la segona classificada, Urbaser, però ERC i ECP s'hi oposen i adverteixen que, si les coses no es fan bé, l'Ajuntament s'arrisca a demandes multimilionàries d'alguna de les empreses que han participat en el concurs.

El cas, però, encara té més antecedents tèrbols, amb suposades ramificacions polítiques. Durant la campanya electoral de l'any passat, hi va haver moltes pressions per part del comitè d'empresa de Fomento contra el concurs, i una polèmica per un àudio del seu president animant els treballadors a votar el PSC.

La junta de portaveus municipal ha acordat que en el ple de divendres faran una declaració institucional per condemnar els fets, defensar l'Ajuntament i demanar que no es tanqui la investigació fins que no es descobreixi qui hi ha darrere d'aquest suposat cas d'espionatge.

ARXIVAT A:
Medi ambientInfraestructuresEspionatge
Anar al contingut