Robert Arthur Plympton de 60 anys en tenia 16 quan va cometre el crim (Oficina del Sheriff de Multnomah
Estats Units

L'ADN d'un xiclet resol l'assassinat d'una dona comès fa més de 40 anys a Oregon

Els avenços en les tècniques forenses amb ADN han permès descobrir qui va matar Barbara Mae Tucker, una estudiant de 19 anys

Judith Casaprima SaguésActualitzat

A mesura que les anàlisis d'ADN són més precises i les tècniques forenses milloren és més difícil cometre el crim perfecte. Els que se n'han sortit fins ara potser se'ls acabarà la sort.

Com li ha passat a Robert Plympton, un home de 60 anys, que ha estat condemnat per l'assassinat de Barbara Mae Tucker, una estudiant de 19 anys que van trobar morta fa 44 anys a Gresham, Oregon, als Estats Units. Un xiclet que va llençar al carrer ha permès descobrir-lo com a autor del crim.

Durant dècades la policia no va poder identificar cap sospitós del crim ni fer una detenció. Ara, les proves d'ADN han estat concloents, ha dit la jutgessa:

"Per ser clar, aquest tribunal no té cap dubte que Robert Plympton va colpejar Barbara Tucker al cap i a la cara fins que va morir. Ell ho va fer."

Tot ha estat qüestió de temps i de la tenacitat dels policies i científics que gràcies a la genètica forense i la genealogia inversa poden resoldre molts casos pendents. 

Als Estats Units els casos d'homicidi i assassinat no prescriuen i hi ha departaments de policia destinats a revisar el que s'anomenen "casos freds".

Aquest no és el cas de la policia de Gresham, on els seus agents destinen part del seu temps als casos pendents. La família de Barbara Tucker, la petita de set germans, ha agraït personalment als policies que els han permès tancar la seva ferida, segons publica el mitjà local KATU News. Els agents han tornat una arracada de la noia, una prova que ja no els cal guardar per resoldre el cas.  

 

Quatre dècades d'impunitat

Divendres passat la jutgessa del comtat de Multnomah, Amy Baggio, va trobar Robert Arthur Plympton culpable de l'assassinat de Barbara Mae Tucker.

"Cap a les set de la tarda del 15 de gener del 1980, una estudiant del Mt. Hood Community College va ser segrestada i agredida sexualment per Robert Plympton, que la va matar a cops a prop d'un aparcament del campus."

El comunicat del fiscal del districte que informa del veredicte relata que l'endemà al matí un estudiant de l'escola va descobrir el cos de la noia en una zona de bosc prop de l'aparcament.

Tot i que un metge forense va determinar que Tucker havia estat agredida sexualment i morta a cops, no s'ha pogut condemnar Plympton per violació o abús sexual perquè els fiscals no ho van poder demostrar "més enllà de qualsevol dubte raonable", ha dit la jutgessa.

En el judici, que ha tingut lloc entre el 24 de febrer i el 15 de març, Plympton es va declarar innocent i va negar ser l'home que alguns testimonis haurien vist arrossegant la víctima entre els arbustos. En el moment del crim l'acusat tenia 16 anys i, segons la fiscal Kirsten Snowden, no hi ha proves que es coneguessin.

Mostres analitzades 20 anys després del crim

L'assassinat de Tucker va passar en un moment en què les proves d'ADN no eren habituals. Però la policia de Gresham va guardar igualment les proves recollides. 

En les primeres investigacions del cas, que va seguir The Oregonian, hi va haver diversos testimonis que van veure Tucker a la carretera prop de la universitat la nit que la van assassinar. La van veure saludant els cotxes-- potser demanant ajuda-- i van veure un home que la va arrossegar cap als arbustos, potser sense adonar-se que estaven presenciant un crim. 

La investigació no va trobar un camí per avançar fins a l'any 2000, quan van decidir enviar al laboratori de criminalística d'Oregon els hisops vaginals presos durant l'autòpsia de la víctima. Els tècnics, que ja comptaven amb tècniques més avançades, van poder desenvolupar un perfil d'ADN a partir dels hisops.

De tota manera, el perfil genètic no es podia comparar amb el de cap sospitós, ni ningú que no constés en una base de dades d'ADN. Així que es va haver d'esperar 20 anys més a trobar un sospitós.

Descobert per llençar un xiclet a terra

L'any 2021, un genealogista de Parabon Nanolabs, --que ha contribuït a resoldre altres casos a través del rastreig invers dels perfils genètics com un crim masclista de fa més de 50 anys amb l'ADN d'una cigarreta-- va identificar Robert Plympton com un probable contribuïdor al perfil d'ADN obtingut l'any 2000.

Els detectius del departament de policia de Gresham de seguida van localitzar Plympton, que vivia amb la seva dona i un fill a Troutdale, als suburbis de la ciutat. Així van iniciar una estreta vigilància que va culminar quan van veure que l'home va llençar un xiclet a terra.

Els detectius van recollir el xiclet que van enviar al Laboratori de criminalística, on es va determinar que el perfil d'ADN del sospitós que contenia el xiclet coincidia amb el perfil d'ADN extret dels hisops vaginals de la víctima.

Plympton va ser detingut el 8 de juny del 2021. Segons la policia, té antecedents penals amb una condemna per segrest en segon grau al comtat de Multnomah el 1985

Des de la detenció, Robert Plympton es troba a la presó de Multnomah. La jutgessa ha posat la data del 21 de juny per dictar la condemna.

Plympton s'enfronta a una pena de cadena perpètua amb possibilitat de llibertat condicional després de 30 anys, pel delicte d'assassinat en primer grau. El seu advocat ha anunciat que recorreran contra la sentència. 

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialCiència
Anar al contingut