Imatge de passatgers sortint de la zona d'arribades de l'aeroport del Prat l'1 de juliol de 2020. (Horitzontal)

"La Xina és casa meva": la campanya de catalans residents a la Xina que no poden tornar-hi

El retorn per la "via ràpida" està previst només per a alts directius o tècnics de grans empreses en activitats de logística, industrials o de tecnologia

Actualitzat

"La Xina també és casa meva" és una campanya que han iniciat uns 600 ciutadans de l'estat espanyol que viuen habitualment a la República Popular, però que no hi poden tornar perquè Pequín va tancar les fronteres als residents estrangers quan el coronavirus castigava més durament Europa al març. I no les ha reobert. Resultat, famílies dividides, com el cas de la Roser Cervera i el seu fill Biel.

"Nosaltres vam decidir venir cap aquí -explica Cervera- per estar una mica més lliures i llavors el meu marit tenia un casament perquè és d'allà i clar, es va trobar amb el mateix, ell està confinat allà."

Pla general de la zona d'arribades de l'aeroport de Barcelona durant el primer dia en què s'han posat en marxa les noves restriccions per evitar l'expansió del coronavirus en alguns punts de Catalunya
 

El cas de Laura Esteban, resident a la Xina, és el de moltes famílies.

"Som uns 450 espanyols - diu Esteban- amb les seves famílies. L'escola la tenim allà, la casa també, els diners estan allà. I nosaltres estem aquí esperant que ens deixin entrar."

Dues famílies que no formen part dels grups considerats essencials, els únics que es poden acollir a l'anomenat retorn "fast track", o via ràpida.

 

Només alts directius

El retorn per la via ràpida està pensat només per a alts directius o tècnics de grans empreses en activitats de logística, industrials o de tecnologia, segons explica Alberto Lebron, president Cambra Comerç espanyola a Pequín.

" El sistema de fast track - assegura Lebron- impedeix, en aquests moments, el retorn fluid d'altres professions que pertanyen al món de la petita i mitjana empresa, és a dir, el 80 % del nostre teixit empresarial."

Pla general de turistes amb maletes, a la terminal d'arribades de l'aeroport de Reus, en el primer avió que aterra a la capital del Baix Camp des de l'alarma. Imatge de l'1 de juliol del 2020. (Horitz
 

 

La Cambra de Comerç espanyola a Pequín gestiona algunes places en vols xàrter europeus. S'anuncia la represa de més vols regulars entre el Vell Continent i la Xina.

Els pocs que volen ara els omplen residents xinesos a Europa, que no han tingut mai cap restricció de moviments, ni tan sols durant el pic de l'epidèmia a la Xina.

Sentiment de frustració per als residents estrangers atrapats als seus països d'origen, que en la seva gran majoria solen ser excel·lents ambaixadors de la Xina, perquè són els que la coneixen millor i n'han fet casa seva.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut