
La UE i Turquia certifiquen l'acord per deportar refugiats
Nous intents d'accedir a Europa pel mar Egeu, tot i l'entrada en vigor de l'acord entre la Unió Europea i Turquia
Dos-cents dos immigrants han estat els primers a activar l'acord entre la Unió Europea i Turquia. Expulsats cap a territori turc, hi van arribar a bord de tres vaixells des de les illes gregues de Lesbos i Quios. Originaris majoritàriament del Pakistan, Bangla Desh i l'Afganistan, només hi havia dos sirians dins el primer grup.
A tots els no sirians se'ls obre un expedient de repatriació. Segons les autoritats gregues, cap no ha demanat asil. En canvi, sí que ho han fet molts dels altres 6.000 immigrants que esperen, registrats a les illes gregues des del 20 de març, quan va entrar en vigor l'acord.
En virtut del mateix pacte, Alemanya i Finlàndia ja han rebut una quarantena de refugiats, i Holanda n'espera una trentena més.
L'inici de les expulsions, però, no ha aturat el flux migratori a través de l'Egeu.
Les deportacions de la Unió Europea cap a Turquia ja són un fet i totes dues parts hi han donat el vistiplau. Per mostrar plena coincidència, s'han trobat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el comissari europeu de Migracions, Dimitris Avramópulos. Erdogan, però, assegura que el seu país accepta refugiats "per pietat" i no pas pels diners pactats amb la UE, mentre la Comissió mira de verificar si Ankara duu a terme expulsions forçoses, com denuncien les ONG que treballen sobre el terreny.
Precisament, diverses ONG insisteixen a reclamar que s'aturin les expulsions. Consideren que no reuneixen les garanties legals de protecció internacional.