La pel·lícula dels fets del judici del 9-N: com hem arribat fins aquí?
Són molts els experts que situen en el famós "apoyaré el estatuto catalán" de Zapatero com el principi del procés reivindicatiu de Catalunya.
L'estatut es va fer, es va modificar a Madrid i tot i que va ser aprovat en referèndum a Catalunya, el PP el va portar al Constitucional, que el 2010 va acabar retallant-lo.
Aquest fet va ser l'inici d'un seguit de mobilitzacions fins arribar a la gran manifestació del 2012 en defensa d'un nou estat català. Després de fracassar en la negociació d'un pacte fiscal, Artur Mas va convocar eleccions autonòmiques i els resultats van configurar una clara majoria a favor del dret a decidir i de convocar una consulta sobre si Catalunya hauria de ser un estat independent.
Mas va estampar la firma per convocar-la oficialment pel 9 de novembre del 2014. Després d'un estira i arronsa amb el govern espanyol i el Constitucional que la van suspendre
Al final es va celebrar un procés participatiu no vinculant en què van participar més de dos milions de persones. Va ser llavors quan la fiscalia va impulsar la presentació d'una querella contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per desobediència.
El procés judicial ha fet el seu tràmit fins a la celebració del judici que comença dilluns.