L'Estació Espacial Internacional, fotografiada pels membres de la tripulació de l'Expedició 56 des d'una nau espacial Soiuz després d…
L'Estació Espacial Internacional, fotografiada pels membres de la tripulació de l'Expedició 56 des d'una nau espacial Soiuz després de desacoblar-se

La NASA tria SpaceX per fer caure al mar l'Estació Espacial Internacional

La missió consistirà a treure-la de la seva òrbita quan deixi d'estar operativa, l'any 2030, i llençar-la sobre el Pacífic

RedaccióActualitzat

L'Estació Espacial Internacional (EEI) té els dies comptats. Encara estarà operativa uns quants anys, fins al 2030, però la NASA ja està preparant la seva retirada.

L'agència nord-americana ha anunciat aquest dimecres en un comunicat que ha encarregat les tasques de desmantellament a SpaceX --l'empresa espacial d'Elon Musk--, que haurà de desenvolupar una nau per remolcar l'EEI, treure-la de la seva òrbita i deixar-la caure sobre la Terra.

L'EEI es cremarà en travessar l'atmosfera terrestre i està previst que les restes s'enfonsin a l'oceà Pacífic, en una zona remota coneguda amb el nom de "punt Nemo", on ja s'ha anat llençant de manera controlada més ferralla espacial procedent d'altres naus o equips.

Tot i que encara es desconeixen els detalls al voltant de la potència i les dimensions que tindrà el nou remolcador espacial que ha encarregat la NASA per a aquesta missió, sí que n'ha transcendit el preu: uns 800 milions d'euros.

També s'intueix que tindrà una vida força limitada, ja que es desintegrarà en tornar a entrar a l'atmosfera terrestre un cop hagi acabat la missió.

Diversos astronautes a l'Estació Espacial Internacional (EFE/NASA TV)

Precisament, fa només uns dies, la NASA va rebre una demanda per unes restes de ferralla espacial de l'EEI que van caure al damunt d'una casa, a Florida (Estats Units).


Més de 25 anys en òrbita

Ja fa més de 25 anys que l'EEI està operativa, amb una tripulació contínua d'astronautes procedents de diversos països, com els Estats Units, el Japó, el Canadà, Rússia o altres països europeus. Ara, però, està arribant al final de la seva vida útil, especialment per la fatiga dels materials de què es compon.

A més, s'estan desenvolupant projectes d'estacions privades que es preveu que acabin substituint aquest gran projecte de cooperació internacional i permetin augmentar la presència d'humans a l'espai en missions de llarga durada.

De cara al futur, la NASA també té l'objectiu de construir una base permanent a la Lluna, on està previst que els astronautes visquin i treballin, com ara ho fan a l'Estació Espacial Internacional.

 

ARXIVAT A:
NASAEstació Espacial Internacional
Anar al contingut