El president de l'Argentina Javier Milei en una imatge d'arxiu (Europa Press)

La motoserra de Milei s'encalla als jutjats: suspenen cautelarment la reforma laboral

L'autoritat judicial de l'Argentina en l'àmbit laboral considera que les mesures tenen "un caràcter repressiu" i que el govern no n'ha argumentat l'eficàcia

RedaccióActualitzat

La Cambra d'Apel·lacions del Treball de l'Argentina ha suspès cautelarment l'apartat dedicat a l'àmbit laboral del megadecret per desregular l'economia aprovat pel president Javier Milei.

És el primer revés judicial per a Milei i arriba només tres setmanes i mitja després d'assumir el càrrec, i dues després de l'aprovació del decret, que modifica centenars de normatives.

Les mesures cautelars les va demanar el sindicat CGT, el més gran del país, i estaran en vigor fins que la Cambra d'Apel·lacions prengui "una decisió definitiva sobre la qüestió de fons".

Manifestació sindical contra les polítiques del president Javier Milei el 22 de desembre a Buenos Aires (Europa Press)

Retalla permisos de maternitat i indemnitzacions per acomiadament

L'anomenat "Decret de Necessitat i Urgència", conegut com a DNU, modifica o deroga unes 300 lleis i regulacions, sobretot en l'àmbit laboral, el control de preus, la privatització d'empreses i l'exportació i importació.

L'apartat suspès allargava de 3 a 8 mesos el període de proves en els contractes nous, reduïa els permisos de maternitat i abaixava les indemnitzacions per acomiadament.

També limitava el dret de vaga, amb acomiadaments procedents en cas d'ocupació del lloc de treball, entre altres mesures per reduir els drets dels treballadors.

El govern de Milei ja ha anunciat que recorrerà la suspensió d'unes mesures que va justificar per reduir les normatives que "han frenat, obstaculitzat i impedit el creixement econòmic".

En la interlocutòria de la Cambra d'Apel·lacions els jutges afirmen que moltes de les mesures suspeses "tenen un caràcter repressiu o sancionador", i que no es justifica com poden posar remei a la crisi que hi ha al país.

Dificultats també al front polític i primera vaga general convocada

En el front judicial, Milei ja té una desena de recursos més contra el DNU, i en el front polític ha d'aconseguir el suport d'altres partits polítics, perquè al parlament només és la tercera força.

En el front social, precisament la CGT ja ha convocat mitja jornada de vaga general per al 24 de gener, la més ràpida que ha afrontat mai un govern de l'Argentina els últims 40 anys, només un mes i mig després d'accedir al poder.

Manifestants contraris a les polítiques de Milei fa una setmana a Buenos Aires (EFE)

 

ARXIVAT A:
ArgentinaJavier Milei
Anar al contingut