Pedro Sánchez
Pedro Sánchez, en un acte dijous passat a Madrid (EuropaPress/Diago Ramadés)

La Moncloa busca fórmules per al finançament que agradin a ERC i Junts, però no el concert econòmic

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, l'Airef, apunta que una negociació bilateral pot portar "sorpreses" i aposta per una negociació amb totes les comunitats

RedaccióActualitzat

El govern espanyol busca fórmules imaginatives per al finançament de Catalunya, i torna a rebutjar el concert econòmic. L'objectiu de La Moncloa és aconseguir els vots d'Esquerra perquè Salvador Illa sigui president de la Generalitat. Però també satisfer les demandes de Junts, que són socis al Congrés dels Diputats. 

Fonts de l'executiu espanyol asseguren que estudien solucions que puguin agradar als dos partits. I és que les converses per la investidura d'Illa no avancen com es voldria i tenen clar que s'hauran de negociar xifres i fer equilibris. En qualsevol cas, s'insisteix que serà en el marc del consell de política fiscal i financera, que s'anuncia per al juliol. Fonts de La Moncloa afegeixen que la proposta serà sense fer res que pugui perjudicar altres territoris.

Aquí entra en joc el PP, perquè s'hi sumi i plantegi també la seva proposta en un consell amb majoria de comunitats autònomes en mans dels populars.

La pressió de La Moncloa puja per a Esquerra, a qui no li podria interessar una repetició electoral, perquè Junts li pot esgarrapar vots. Si acaba havent-hi investidura de Salvador Illa, reconeixen al PSOE que seria in extremis. 

De fet, el president del Parlament ha convocat per a la setmana que ve un ple sense candidat, després que des del PSC i Junts no hagin aconseguit prou suports per investir el seu candidat. Dimarts es posarà en marxa el rellotge que pot portar a una repetició electoral. Si el 26 d'agost no s'ha aconseguit investir president, el Parlament es dissoldrà de cara a unes noves eleccions el 13 d'octubre. 

Aquest dijous a la tarda, Rull s'ha trobat amb Puigdemont a Waterloo, i després de la trobada ha afirmat que tant l'opció d'Illa com la de Puigdemont estan obertes i que el candidat de Junts es presentarà a la investidura abans d'acabar el termini del 26 d'agost. "El president Puigdemont m'ha tornat a expressar la seva voluntat de sotmetre's a una investidura", ha dit. 

Visita del president del Parlament, Josep Rull, a Waterloo per trobar-se amb Puigdemont (3cat)

Des del PSC, en canvi, Salvador Illa manté que no hi ha cap possibilitat que Puigdemont sigui investit. "La majoria progressista és l'única política i aritmèticament possible", ha insistit.

 

Desconfiances en finançament

En el capítol de negociacions, PSC, Esquerra i Comuns ja han mantingut algun contacte a Catalunya. Illa ha assegurat en una entrevista a "Els Matins" de TV3 que no té intenció d'anar a Ginebra a trobar-se amb Marta Rovira: "El meu partit negocia a través d'una comissió negociadora que coordina Lluïsa Moret. És l'encàrrec que li vam fer des de l'executiva. Tenen tot el meu suport i confiança."

El president del Parlament, Josep Rull, es reuneix amb el president d'ERC a la cambra, Josep Maria Jové, i la portaveu del grup, Marta Vilalta
El president del Parlament, Josep Rull, reunit amb el president d'ERC a la cambra, Josep Maria Jové, i la portaveu del grup, Marta Vilalta

Un dels obstacles en la negociació són les desconfiances sobre el model de finançament. Per Esquerra, afirmen, és el centre de la negociació. Si no s'hi avenen --diuen fonts republicanes-- no hi haurà investidura: "És obvi que al centre de les negociacions hi ha d'haver la clau i la caixa", afirma Marta Vilalta. 

Independentment de com avancin les reunions, els republicans donen ja per descartat entrar a l'executiu i només hi donarien suports externs. És una de les opcions que també contempla Salvador Illa, que es mostra disposat a pilotar un govern en minoria.

Els socialistes han imposat discreció i respectar els terminis, però sense allargar innecessàriament la negociació.

 

L'Airef defensa que una negociació fragmentada pot portar "sorpreses"

En paral·lel, l'Airef, l'organisme que vigila els comptes públics, s'ha mostrat aquest dijous molt escèptic davant un finançament singular per a Catalunya.

La seva presidenta, Cristina Herrero, creu que cal una reforma integral del sistema que tingui en compte totes les comunitats autònomes, per evitar "sorpreses" a l'hora de calcular el repartiment final de recursos. 

"Des d'un punt de vista tècnic, com més elevat és el pes d'una comunitat autònoma, més difícil és assumir aquest tipus de règims", ha apuntat Herrero.

La màxima representant de l'organisme ha apostat per abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic "des d'una perspectiva integral".

 

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut