Hi ha més de 6.000 contribuents que tenen deutes de més de 600.000 euros amb l'Agència Tributària (Europa Press/Marta Fernández)

La llista de grans morosos d'Hisenda, amb les novetats de Gaspart i Roig Grup Corporatiu

Hi ha un total de 6.084 persones i sobretot empreses a la llista negra d'Hisenda, que té pendent de cobrar 12.620 milions d'euros

RedaccióActualitzat

Hisenda ha publicat la llista anual de contribuents que tenen un deute de més de 600.000 euros al tancament del 2023. Hi ha 6.084 grans morosos, una xifra semblant a la de l'any passat. La majoria (5.032) són persones jurídiques i la resta són persones físiques. El deute amb Hisenda puja a 12.620 milions, lleugerament per sota que un any enrere.

Entre les novetats crida l'atenció l'hoteler i expresident del FC Barcelona Joan Gaspart, que deu a Hisenda 1,3 milions d'euros. També hi apareix Roig Grupo Corporativo, l'empresa de Francisco Roig, expresident del València i germà de Juan Roig, president de Mercadona, amb un deute de 9,4 milions d'euros.

Entre els noms coneguts, surten del llistat la presentadora Patricia Conde i Inversiones Ruiz Mateos.


Repeteixen Agapito García Sánchez i Paz Vega

L'empresa que encapçala la llista és, com sempre, Reyal Urbis, un monstre immobiliari amb 280 milions de deute que ve de la bombolla immobiliària. I també trobem un any més Agapito García Sánchez, que va fer fortuna als anys vuitanta amb empreses vinculades a la construcció i les SICAV (societats d'inversió de capital variable), amb un deute que supera els 15 milions.

Un altre nom que surt des de fa anys és el de l'actriu María Paz Campos, coneguda com a Paz Vega, que deu a Hisenda més d'1,7 milions d'euros, xifra una mica inferior respecte a l'any passat. 

Per segon any, repeteix l'exàrbitre de futbol José María Enríquez Negreira.

També segueixen a la llista l'exbanquer Mario Conde, que es manté amb un passiu de gairebé 6,4 milions; l'escriptor César Vidal, amb un deute de 2,8 milions, i l'empresa del productor televisiu José Luis Moreno, Kulteperalia, que es manté amb 951.000 euros.

12.782 milions pendents de cobrar

L'Agència Tributària va començar a publicar aquesta llista fa onze anys. A la que ha sortit aquest divendres s'hi inclouen els deutors principals i també els responsables solidaris, i surt un deute total de 15.237 milions d'euros. En realitat, però, la xifra que Hisenda té pendent de cobrar és de 12.782 milions, ja que un mateix deute pot estar repetit perquè consta en més d'un deutor.

Això representa un 6,9% menys que en la llista anterior. La comparació s'ha fet eliminant les duplicitats que implica incorporar la responsabilitat solidària.

Si ens fixem en la xifra total de morosos, es manté bastant estable: 6.084 deutors, 8 més que l'any passat. 

Hi ha 770 deutors que sortien al llistat publicat el juny del 2023 i que ara ja no surten. No implica necessàriament que hagin cancel·lat els deutes, perquè també hi podria haver un ajornament o suspensió. Hi ha 45 dels 770 deutors, que devien 105 milions, que han quedat exclosos de la llista per manca de fermesa del deute.

En qualsevol cas, han sortit aquests deutors, però n'han entrat 778, de manera que la xifra total no varia gaire. El seu deute suma 1.346 milions d'euros.

Aquesta és la llista completa de morosos publicada per l'Agència Tributària:

Condicions per entrar a la llista

Tots els deutes que figuren al llistat superen els 600.000 euros, però hi ha altres condicions que també s'han de complir: no haver estat pagats dins del termini original d'ingrés en període voluntari, que estiguin pendents de pagament el 31 de desembre del 2023 i que no estiguin ajornats o suspesos per qualsevol motiu legalment previst.

Tot i això, hi ha la possibilitat de ser exclòs de la publicació si es paga abans la totalitat del deute, a més de les sancions tributàries que corresponguin.

A més, els deutes i les sancions tributàries han de ser ferms, segons la jurisprudència del Tribunal Suprem, en sentències de gener i febrer del 2023. En el cas de les liquidacions vinculades a delicte, hi ha d'haver sentència condemnatòria ferma.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut