Els usuaris de Facebook i Instagram han rebut comunicacions alertant-los que es faran servir els seus continguts (Unsplash/Dima Solomin)

La Fiscalia investiga Meta per l'ús de dades personals dels usuaris per entrenar la IA

El ministeri públic vol saber si la companyia de Mark Zuckerberg vulnera el dret dels clients a la seva protecció de dades personals

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències preprocessals per investigar si Meta vulnera el dret dels usuaris de Facebook i Instagram a la protecció de dades de caràcter personal en utilitzar-los per desenvolupar i millorar la intel·ligència artificial.

Segons informa el ministeri públic, aquesta investigació arriba després que els clients de Facebook i Instagram hagin rebut comunicacions massives d'aquestes empreses advertint-los que faran servir els seus continguts per millorar la IA de Meta.

Concretament, se'ls avisa que s'utilitzaran les seves publicacions, fotos i peus de foto, així com els seus missatges i les seves consultes de llocs d'internet o comandes.


La Fiscalia denuncia traves a l'hora d'oposar-s'hi

A més, la Fiscalia detalla que "els usuaris tenen dret a oposar-se al mode i finalitat" amb què les empreses fan servir aquesta informació, però denuncia s'ha d'omplir "un formulari que resulta difícil de localitzar i de gestionar-ne l'enviament".

A més alerten que "un cop omplert i enviat, queda pendent d'acceptació".

Per tot plegat, el ministeri públic afirma que resulta necessària la pràctica de diligències per comprovar "l'abast" de les actuacions dutes a terme per l'empresa amb relació a l'ús de dades personals dels usuaris.


Els plans de Meta, aturats

Al Brasil, l'Autoritat Nacional de Protecció de Dades també ha ordenat a Meta detenir l'ús de dades d'usuaris, i el mes de juny Meta ja es va veure obligada a aturar els seus plans a Europa.

Una decisió que l'empresa hauria pres de mala gana i forçada per la comissió irlandesa de protecció de dades i les queixes de diversos països europeus, a més d'una desena de denúncies.

L'aturada fins ara no significava que la companyia desistís totalment de la seva intenció, però caldrà veure si la investigació de la Fiscalia fa que la companyia ho descarti de forma definitiva.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials FacebookInstagramTecnologiaIntel·ligència artificial
Anar al contingut