L'expresident, l'exvicepresidenta i l'exconsellera en una imatge d'arxiu just després de conèixer la condemna (David Zorrakino/Europa Press)

La Fiscalia demana que s'apliqui l'amnistia a Mas, Ortega i Rigau per la consulta del 9N

Les condemnes ja s'han complert i van suposar la inhabilitació de l'expresident, l'exvicepresidenta i l'exconsellera per exercir càrrecs polítics

Actualitzat

La Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya ha instat el TSJC a aplicar l'amnistia a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau per la consulta del 9N, tal com ha avançat El Periódico.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar el 2017 Mas a dos anys d'inhabilitació i a una multa per desobediència greu al Tribunal Constitucional, una pena que el Tribunal Suprem va rebaixar a un any a finals del 2018.

La condemna definitiva va suposar que Mas quedés inhabilitat fins al febrer del 2020, mentre que Ortega ho va estar durant nou mesos, fins a l'octubre del 2019, i Rigau sis mesos, fins al juliol del mateix any.

Tot i que ja han complert la condemna totalment, la Fiscalia considera que el cas dels tres exmembres del govern entra en els supòsits de la llei d'amnistia.

Al que no tenen dret és que els tornin les multes que van pagar: Mas 36.500 euros, Ortega 30.000 i Rigau 24.000.

Per la mateixa consulta també va ser condemnat el llavors conseller de Presidència, Francesc Homs, encara que el seu cas no es va tractar al tribunal català sinó al Suprem, perquè era diputat al Congrés i, per tant, aforat.

En el cas d'Artur Mas, un cop el Suprem i el Constitucional van rebutjar els seus recursos, va decidir portar el cas a Estrasburg argumentant que la condemna del Suprem vulnerava els seus drets i al·legant que l'ordre del TC de suspendre la votació del 9N "no va ser prou precisa, concreta i categòrica sobre la prohibició de fer la consulta".

Tot i això, el Tribunal Europeu de Drets Humans va arxivar la demanda sense examinar-la el mes de maig passat, després de constatar que la defensa no havia presentat al·legacions al cas.

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés català9NArtur Mas
Anar al contingut