Façana del Tribunal Suprem
El Tribunal Suprem ha rebut els escrits de les parts posicionant-se sobre l'aplicació de la llei d'amnistia (Europa Press / Alejandro Martínez Vélez)

La Fiscalia demana amnistiar el procés i Tsunami, i retirar l'ordre de detenció a Puigdemont

L'escrit del ministeri públic coincideix amb la defensa de Puigdemont, que demana l'aixecament "immediat" de les cautelars

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres s'acabava el termini de les parts per posicionar-se sobre l'aplicació de l'amnistia i la Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que l'apliqui als condemnats i investigats per l'1-O i que s'aixequin totes les mesures cautelars.

En aquest sentit, l'informe signat pels caps de la Fiscalia del Suprem considera que cal aixecar la pena d'inhabilitació encara pendent per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa pels delictes de desobediència i malversació, que considera que no queden exclosos de l'amnistia.

L'escrit també demana a Llarena l'arxivament de la causa per a Carles Puigdemont, Toni Comín, Marta Rovira, Lluís Puig i Clara Ponsatí, així com la suspensió de totes les mesures cautelars.

En l'informe, signat pels caps de la Fiscalia del Suprem, es conclou que en el delicte de malversació no hi va haver enriquiment personal i que els actes fets per sufragar el referèndum estan emparats per la llei.


El suposat terrorisme de Tsunami, amnistiable

El ministeri públic ha demanat la mateixa mesura per als dos investigats per l'alt tribunal pel cas Tsunami, Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg. La Fiscalia apunta que el suposat terrorisme del cas Tsunami tampoc queda exclòs de l'amnistia perquè no entra en els supòsits d'exclusió, quan s'ha causat una violació de drets humans d'una manera greu intencionada.

Els escrits de la Fiscalia a l'alt tribunal arriben l'endemà que la Junta de Fiscals avalés amnistiar la malversació, seguint el criteri del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

Malgrat la posició de la Fiscalia, la decisió sobre l'aplicació de l'amnistia està ara en mans dels jutges del Suprem.


Puigdemont demana l'aixecament "immediat" de les cautelars

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, també demana a Llarena l'aplicació de la llei d'amnistia i l'aixecament "immediat" de les mesures cautelars, amb una referència especial a l'ordre de detenció a l'expresident de la Generalitat.

L'escrit, presentat aquest dimecres per la defensa de Puigdemont al jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, arriba l'últim dels cinc dies de termini que Llarena va donar a les parts perquè es pronunciessin sobre l'aplicació de l'amnistia.

L'advocat de Puigdemont assegura que en el cas de l'expresident no hi va haver "enriquiment personal" i que, per tant, la malversació és amnistiable. En aquest sentit, reclama que la llei se li apliqui amb ple efecte i, per tant, s'aixequin les mesures cautelars i "específicament l'ordre de recerca i captura i ingrés a presó".

D'altra banda, la magistrada del Tribunal Suprem (TS) instructora del cas Tsunami Democràtic, Susana Polo, ha admès la personació de Puigdemont en la causa que va obrir contra ell per presumpte terrorisme. Puigdemont va comparèixer aquest dimarts a París per demanar personar-se a la causa i que se li doni trasllat del procediment.


La Fiscalia també demana amnistiar 46 policies de l'1-O

Paral·lelament, la Fiscalia també ha demanat aquest dimecres l'amnistia per als 46 policies nacionals investigats per agredir votants l'1 d'octubre del 2017.

El ministeri públic considera que els agents s'hi poden acollir perquè la seva actuació per impedir el referèndum suposarien, com a molt, delictes de lesions, lesions lleus o maltractament d'obra lleu. Consideren que les càrregues no suposen una vulneració dels drets humans i no representen delictes no amnistiables.

L'acusació d'Irídia ja va anunciar que s'oposaria a l'amnistia dels policies, en considerar que podrien haver comès delictes de tortures o tractes inhumans o degradants contra els votants, fets que estan exclosos de la llei d'amnistia.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontJudici procésTsunami DemocràticAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut