La Biblioteca del Congrés dels EUA guarda gairebé 40.000 documents en català
Biblioteca del Congrés dels Estats Units
Washington

La Biblioteca del Congrés dels EUA guarda gairebé 40.000 documents en català

Ara ha començat el procés de digitalització del seu arxiu sonor, que conserva les veus d'una vintena d'escriptors catalans llegint la seva obra

RedaccióActualitzat

La Biblioteca del Congrés dels Estats Units, la més gran de tot el món, té 37.635 documents en llengua catalana, des de llibres fins a mapes, passant per partitures o diaris.

Aquesta institució, amb seu a Washington, ha començat ara el procés de digitalització del seu arxiu sonor, que guarda les veus d'una vintena d'escriptors catalans llegint la seva obra.

Per exemple, s'hi pot trobar una entrevista a Pere Calders, gravada a Catalunya Ràdio el 1984. La va encarregar la mateixa Biblioteca per incorporar a l'arxiu sonor de la divisió de lletres hispàniques.

En aquest arxiu de la paraula, també s'hi poden (o s'hi podran) escoltar autors com Clementina Arderiu, Carles Riba, Joan Brossa o Josep Maria de Sagarra.

Els documents en llengua catalana estan distribuïts en quinze sales de lectura i investigació, d'acord amb el format i la temàtica. S'hi poden trobar des de les bibliografies de Jaume Cabré i Quim Monzó fins a una còpia de la "Crònica" de Ramon Muntaner, escrita entre el 1325 i el 1328, o del primer llibre de "Lo Crestià" de Francesc d'Eiximenis, escrit entre el 1379 i el 1381.

Carlos Olave, cap de la sala de lectura de la Divisió Hispànica de la Biblioteca del Congrés:

"El que mirem de fer és adquirir la bibliografia intel·lectual del país. Els materials han de ser d'un gran nivell d'investigació, d'autoritats en els diferents camps acadèmics, com historiadors, sociòlegs, literats..."

A més de donacions i intercanvis amb universitats catalanes, la Biblioteca del Congrés té un pressupost de més de 250.000 dòlars anuals per adquirir la bibliografia imprescindible de totes les llengües de la península Ibèrica. Dues distribuïdores de llibres de Barcelona són les principals proveïdores del fons en llengua catalana.

La biblioteca, impulsada per Thomas Jefferson fa més de 200 anys, és un reducte de la Galàxia Gutenberg enmig del tsunami de dades de l'era digital. Dins dels seus tres edificis, i distribuïts en 1.300 quilòmetres de prestatgeries, estan a disposició de qualsevol lletraferit del món prop de 170 milions de documents, dels quals 40 milions són llibres, escrits en 483 idiomes.

ARXIVAT A:
LiteraturaCatalà Eleccions Estats Units
Anar al contingut