Alec Baldwin, de 66 anys, sempre s'ha declarat no culpable de l'homicidi involuntari (EFE/EPA/Ross D. Franklin)

Jutgen l'actor Alec Baldwin per matar d'un tret Halyna Hutchins durant un rodatge

L'actor i productor de la pel·lícula "Rust" s'enfronta a una pena de 18 mesos de presó per un delicte d'homicidi involuntari

Aquest dimarts ha començat als Estats Units el judici contra l'actor Alec Baldwin, acusat d'homicidi involuntari durant el rodatge del seu western "Rust", l'octubre del 2021. Baldwin s'enfronta a una pena de fins a 18 mesos de presó per disparar un tret mortal a la directora de fotografia, Halyna Hutchins

El cas es jutja a Santa Fe, a Nou Mèxic, i està previst que el judici s'allargui fins al 19 de juliol. Un jurat popular haurà de determinar la responsabilitat de l'actor en l'incident en què va morir Hutchins i també va resultar ferit a l'espatlla el director, Joel Souza. 

Munició real o d'attrezzo?

Els fets van passar durant un assaig. L'actor i productor de la pel·lícula va disparar una arma que suposadament era d'attrezzo i havia de contenir només bales de fogueig.

Baldwin sempre ha defensat que li havien assegurat que l'arma era una "pistola freda" i no podia disparar munició real. També va arribar a negar que ell premés el gallet, però un informe forense de l'FBI va desmuntar la seva versió i va concloure que va ser ell qui va disparar.

Vetlla d'homenatge a la directora de fotografia Halyna Hutchins a Nou Mèxic
Vetlla d'homenatge a la directora de fotografia Halyna Hutchins a Nou Mèxic (Reuters/Kevin Mohatt)

Condemnats la cap d'armes i l'assistent de direcció

L'abril passat la justícia nord-americana va condemnar la cap d'armes de la pel·lícula, Hannah Gutierrez-Reed, a 18 mesos de presó per homicidi involuntari. Els fiscals van culpar-la de dur involuntàriament munició real al set de rodatge, on estava prohibit, i de no seguir els protocols bàsics de seguretat. 

Un any abans, l'assistent de direcció de la pel·lícula, Dave Halls, va pactar una condemna de 6 mesos de llibertat condicional i una multa de 500 euros per l'ús negligent d'una arma letal.

Alec Baldwin s'asseu ara al banc dels acusats malgrat els seus intents perquè li retiressin tots els càrrecs. De fet, el seu cas s'havia arxivat l'abril del 2023, però al gener la Fiscalia de Nou Mèxic va tornar a presentar proves per reobrir-lo.

Els seus advocats havien al·legat que el ministeri fiscal havia destruït proves que podrien ser fonamentals per a la seva defensa i que això impedia un "judici just" per a Baldwin. El cas, però, tira endavant.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCinema
Anar al contingut