Josep Rull, president del Parlament, al ple, assegut al seu escó
Rull compareix aquesta tarda per comunicar la seva decisió

Rull convoca un ple sense candidat dimecres per engegar el rellotge que pot portar a eleccions

El president del Parlament ha anunciat que dimecres que ve no hi haurà ple d'investidura, tot i que començarà el compte enrere per a una repetició electoral si no hi ha un candidat investit

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Josep Rull, ha engegat la maquinària que pot portar a una repetició electoral, després de constatar que ni Illa ni Puigdemont es volen presentar encara a la investidura, a l'espera de recollir els suports que necessiten.

Rull ho ha fet convocant un ple sense candidat dimecres de la setmana vinent, amb el qual començarà el compte enrere de dos mesos per investir president o per a anar a eleccions. Amb el calendari a la mà, per tant, la sessió d'investidura s'haurà de fer, com a molt tard, el 26 d'agost.

En la sessió de dimecres, que arrencarà a les 11.00, tots els grups podran expressar el seu punt de vista, i disposaran d'un temps màxim de cinc minuts per intervenir.

Rull ho ha anunciat aquest dimecres a la tarda, on ha detallat el resultat de la ronda de consultes amb els partits per proposar un candidat a la investidura com a president de la Generalitat:

"He constatat que cap candidat ha mostrat la seva voluntat de presentar-se a la investidura dins dels primers deu dies i cap grup ha proposat cap candidat."

Amb tot, el president del Parlament ha manifestat que els grups del PSC Units per Avançar i el de Junts per Catalunya sí que han explorat la seva voluntat de presentar candidat en els pròxims dos mesos.

Un ple sense candidat

Al matí, Rull ha tancat la ronda de reunions amb els partits sense un candidat per a la investidura. L'aspirant del PSC, Salvador Illa, i el de Junts, Carles Puigdemont, volen tenir més temps per negociar perquè cap dels dos té prou suports per ser elegit president de la Generalitat.

El primer que ha traslladat personalment al president de la cambra ha estat el portaveu de Junts, Albert Batet. "Tenim intenció d'anar a la investidura, però no ara. Estem buscant els suports per tenir una majoria. En el moment que la tinguem, la comunicarem al president Rull i demanarem que es convoqui el ple del Parlament", ha afirmat després de la trobada.

Batet ha insistit que creuen que poden sumar una majoria suficient per investir Puigdemont, que assegura que manté el "compromís de tornar" per al ple. "Tenim opcions, però això demana temps", ha defensat el portaveu de Junts. I ha subratllat que negociaran amb "molta discreció i molta humilitat" per complir el seu objectiu.

 

Josep Rull, a les portes del seu despatx al Parlament, amb Albert Batet i Mònica Sales
Rull ha reprès la ronda de consultes amb Junts: Albert Batet i Mònica Sales (Parlament/Sergio Ramos Ladevesa)


Illa: "Presentaré la meva candidatura, però necessito més temps"

Salvador Illa ha estat el següent. I, com ja va anunciar, ha traslladat al president Rull el mateix missatge: "Li he traslladat que presentaré la meva candidatura com a president de la Generalitat, però necessito més temps."

"No vull fer perdre el temps a ningú ni vull posar pressa a ningú", ha afegit. "Vull fer les coses amb molta tranquil·litat i discreció, negociant més que no pas comunicant", ha dit, esquivant donar detalls sobre qüestions que seran sobre la taula, com el finançament "singular" que reclama ERC.

Reivindicant-se com a guanyador de les eleccions del 12 de maig, ha insistit que, "en cap cas", el seu grup "s'abstindrà ni donarà suport a un altre candidat". És a dir, ha tornat a tancar la porta a facilitar una eventual investidura de Puigdemont.

Josep Rull i Salvador illa parlen asseguts al sofà del despatx del president del Parlament
Salvador Illa s'ha reunit aquest migdia amb el president Rull (Parlament/Sergio Ramos Ladevesa)

 

ERC parla de "falta de respecte a la ciutadania"

La clau la té ERC, que ha tancat la ronda de consultes de Rull, criticant que cap dels dos candidats que s'han postulat faci el pas de presentar-se a un debat d'investidura.

"És inaudit que ningú faci aquest pas", ha afirmat Marta Vilalta, portaveu del grup. "Creiem que menysprea les institucions i la ciutadania del país", ha afegit, llançant aquesta pregunta: "Ningú té cap projecte per explicar?"

La portaveu republicana ha criticat també l'argument que han donat Junts i el PSC per no presentar els seus candidats: "Guanyar temps per negociar no pot voler dir amagar el cap sota l'ala."

Josep Rull, marta Vilalta i Jové, portaveus d
ERC ha tancat la ronda de consultes amb Josep Rull (Parlament/Sergio Ramos Ladevesa)

 

 

 
ARXIVAT A:
JuntsJosep RullParlament de CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut