L'expresident d'ERC diu que té "tot el respecte" per l'equip negociador liderat per Marta Rovira (ACN)

Junqueras no es mulla sobre el preacord però avisa que caldrà retirar el suport si s'incompleix

Els principals alcaldes d'ERC es mobilitzen pel "sí" a l'acord amb el PSC i destaquen que els termes de l'entesa suposen "un avenç nacional i social molt important"

RedaccióActualitzat

L'expresident d'ERC Oriol Junqueras s'ha pronunciat aquest dimecres per primer cop sobre el preacord amb el PSC per investir Salvador Illa president de la Generalitat. En un parell de piulades a la xarxa social X, ha manifestat "tot el respecte" per l'equip negociador del partit, encapçalat per Marta Rovira, i pel contingut del pacte amb els socialistes.

Amb tot, Junqueras no es mulla i no fa públic si es decantarà pel sí o pel no en la pregunta acordada per l'executiva del partit de cara a la consulta de divendres a les bases. L'exdirigent dels republicans afirma que aquell dia la militància tindrà la paraula i decidirà "el millor per al país i per avançar cap a la independència i per acostar-nos, cada dia més, als nostres anhels".

Junqueras diu que entén els dubtes expressats per alguns militants sobre els acords i el seu compliment. Per això, en cas que la militància els avali, avisa que l'eventual suport al govern de l'Estat i al de la Generalitat "s'haurà d'anar validant amb el desplegament de l'acord i retirar-se explícitament en cas d'incompliment".


Fins ara, Junqueras no s'havia pronunciat sobre el pacte, en plena crisi interna del partit. Després de fer-se públic el preacord amb el PSC, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va expressar al canal 3/24 que esperava que Junqueras sabés valorar aquest gran acord per a Catalunya i es va mostrar confiada "que pugui sumar-se a aquest acord".

Tot i que l'expresident d'ERC evita posicionar-se públicament, persones pròximes a Junqueras com el conseller Joan Ignasi Elena, el membre de l'equip negociador Juli Fernàndez o el secretari d'Organització Pau Morales van comparèixer dilluns amb la cúpula del partit avalant l'acord i aquests dies estan participant de diverses assemblees territorials defensant-lo.

L'objectiu d'aquestes trobades és desgranar a les bases els continguts del preacord per investir Salvador Illa president de la Generalitat. Una entesa que té el nou model de finançament per a Catalunya com a punt més destacat.
 

Els principals alcaldes d'ERC votaran "sí" a l'acord

Aquest dimecres els principals alcaldes d'ERC s'han posicionat a favor del "sí" a l'acord. Consideren que l'entesa suposa "un avenç nacional i social molt important" i que l'alternativa d'una repetició electoral "seria molt negativa pel conjunt del país". 

En una carta publicada a Nació Digital, els alcaldes i alcaldesses de Manresa, Sitges, Salt, Amposta o Tàrrega, entre altres, reivindiquen que "cal avantposar els interessos del país, la necessitat d'estabilitat política, i no retrocedir en les polítiques republicanes iniciades pel govern presidit per Pere Aragonès". 

"Volem donar suport a la decisió que ha pres l'executiva nacional. No perquè el candidat del PSC sigui del nostre grat ni de la nostra confiança política, sinó perquè es tracta d'un molt bon acord."


Els 25 alcaldes i alcaldesses republicans que signen la carta constaten que les eleccions "no han donat cap altra majoria alternativa possible" i deixen clar que un "sí" a l'acord s'ha de considerar, exclusivament, "un vot per a la investidura" i no "un acord per a la governabilitat".

 

ARXIVAT A:
ERCPSCInvestiduraOriol Junqueras
Anar al contingut