Joan Carles podria deixar l'herència a les filles esquivant Hisenda, amb una fundació a Abu Dhabi

El rei emèrit aprofita els avantatges de la legislació dels Emirats Àrabs, que permet a aquest tipus d'entitats l'opacitat en el seu funcionament

RedaccióActualitzat

El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, ha creat una fundació a Abu Dhabi amb les seves filles per centralitzar la seva fortuna fora de l'Estat i poder transferir-la de forma més senzilla a les infantes Elena i Cristina un cop mori, segons publica El Confidencial

L'objectiu de portes enfora és donar a conèixer la seva figura finançant activitats culturals i educatives, però alhora li permet aprofitar la legislació dels Emirats Àrabs, on resideix des del 2020

Segons aquest mitjà, la fiscalitat d'aquest tipus de fundacions és gairebé nul·la al país i, a més, permet a aquest tipus d'entitats l'opacitat en el funcionament. Així, els hereus passen a controlar el patrimoni de la societat una vegada moren els progenitors, sense que s'hagi de fer pública la identitat de cap d'ells.

La fundació està presidida pel mateix Joan Carles, que al gener farà 87 anys, i el patronat està conformat per les infantes, entre d'altres. Segons el diari, el rei Felip VI no hi té cap paper.

Joan Carles va marxar als Emirats Àrabs el 2020, tot i que ha retornat a l'Estat ja en diverses ocasions després d'haver pagat més de quatre milions a Hisenda. L'última, aquest cap de setmana, que ha assistit a Madrid al funeral del seu nebot Juan Gómez-Acebo a l'església de les Forces Armades. 
 

La renúncia de Felip VI a l'herència

Felip VI va renunciar a l'herència de l'emèrit el març del 2020, quan també va retirar l'assignació prevista per al seu pare als pressupostos de la Casa del Rei. Un moviment que, segons van explicar en el seu moment dos experts consultats per TV3, té la validesa de la seva paraula, però jurídicament només es considerarà vàlid quan correspongui rebre l'herència.

El rei va prendre la decisió després d'un altre escàndol de presumpta corrupció que acabava de destapar el diari britànic The Sunday Telegraph. Treia a la llum que Felip VI era el beneficiari d'un fons en paradisos fiscals del rei emèrit. Es tractava de 65 milions d'euros provinents d'un presumpte regal del rei saudita Abdullah a Joan Carles I quan encara era al tron.

ARXIVAT A:
BorbonsCasa Reial espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut