Jasmin Paris (Wikimedia)
Estats Units

Jasmin Paris, primera dona que completa una de les ultramaratons més dures del món

A banda d'aquest triomf femení, l'edició 2024 de la Barkley Marathons també es recordarà per ser la primera en què cinc participants l'aconsegueixen acabar

RedaccióActualitzat

L'escocesa Jasmin Paris es converteix en la primera dona a completar la Barkley Marathons, de 160 quilòmetres, una de les ultramaratons més difícils del món.

La va completar en 59 hores, 58 minuts i 21 segons -el temps màxim permès són 60 hores.

A banda d'aquest triomf femení, l'edició d'enguany també es recordarà per ser la primera en què cinc participants han aconseguit finalitzar les cinc etapes.

Paris, de 40 anys, és veterinària de professió, viu a Edimburg i té dos fills. Abans d'aquesta fita, ja va batre el rècord de fer la Montane Spine Race en 83 hores (12 hores davant del segon classificat).  

Aquest és el moment de l'arribada a la meta:

 

L'any passat, Paris ja va participar de la Barkley Marathons, però només va poder completar tres etapes dins del temps establert.

"Tinc una barreja d'emoció i nervis. Sé que serà molt difícil, possiblement impossible, però això és el que em mou a fer-la", havia dit abans de proclamar-se vencedora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katy (@katy_runs_84)

 

Cinc voltes de 32 quilòmetres

La Barkley Marathons va néixer el 1985 al parc nacional de Frozen Head, a Tennesse. En tota la història de la cursa, només 20 persones han aconseguit arribar a la meta a temps.

El recorregut de la Barkley Marathons s'inspira en la fuga que va emprendre James Earl Ray, l'assassí de l'activista pels drets civils Martin Luther King. Només va poder córrer 19 quilòmetres en 54,5 hores escapant d'una presó propera el 1977.

Actualment, la ultramarató consta de cinc etapes de 32 quilòmetres cadascuna, amb un desnivell de 16.200 metres. Cada volta s'ha de completar en dotze hores.

Durant la cursa no hi ha punts d'avituallament; només se serveix aigua en dos espais.

Les dues primeres etapes es completen en el mateix sentit, normalment el de les agulles del rellotge. Les dues següents es fan en el sentit contrari. El primer finalista de la quarta volta decideix cap a quina direcció serà la darrera.

El terreny per on transcorre la ultramarató és molt extrem, amb zones muntanyoses i sense camins traçats. Però no és només una carrera coneguda per ser físicament extenuant, sinó també per les seves tradicions.

 

Les curiositats de la Barkley Marathons

Per donar emoció a la cursa, els ultracorredors han de trobar 9 llibres repartits pel circuit. Per demostrar que han passat per tots els punts, han d'arrancar una pàgina de cada llibre. Una altra de les particularitats de la ultramarató és que no té un registre formal d'inscripcions.

S'ha d'escriure un assaig defensant les intencions per participar-hi el dia convingut. Després, l'organització selecciona els 35 corredors que vol per aquella edició.

L'hora de sortida de la Barkley Marathons també és una incògnita. Quan el so d'una corneta ressona pel campament és que queda poc.

Una hora més tard, el cap de l'organització, Gary Cantrell, s'encén el famós cigarret que dona el tret de sortida a la cursa.

El primer corredor d'acabar la cursa dins del temps límit va ser Mark Williams, el 1995. El rècord de temps, però, va ser de Brett Maune: el 2012 va fer la cursa amb 52 hores, 3 minuts i 8 segons.

Un corredor durant la Barkley Marathon (Jacob Resor / Flickr)
ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut