Un cotxe aturat davant de la barrera d'accés al cap de Creus
Un cotxe aturat davant de la barrera d'accés al cap de Creus (ACN/Ariadna Reche)

S'amplien les restriccions per accedir en cotxe al cap de Creus: quines són i fins quan duren

Aquest estiu les restriccions comencen 3 setmanes abans i s'amplien fins a l'11 de setembre per evitar la saturació de les cales i reduir l'impacte sobre el medi natural

Redacció/ACNActualitzat

Per quart estiu consecutiu, es posen en marxa les restriccions per accedir en cotxe al cap de Creus des de Roses. La novetat d'aquest any és que la prohibició s'amplia gairebé un mes i mig per incloure-hi dues dates del calendari que solen comportar la massificació de l'espai: Sant Joan i la Diada.

L'any passat el període d'accés restringit va començar a mitjans de juliol i es va acabar a finals d'agost. Ara, comença tres setmanes abans i acaba més tard, l'11 de setembre.

A partir d'aquest cap de setmana de Sant Joan, els vehicles de quatre rodes o més no podran entrar al Parc cap dia de la setmana entre les 10 del matí i les 5 de la tarda. La carretera Montjoi estarà tancada per als cotxes i autocaravanes i no poden arribar a les cales de Roses.

Sí que poden passar les bicis, les motos i els vianants.

Els propietaris, clients d'activitats del parc i la gent que hi treballa hi podrà accedir amb una declaració responsable o bé si acrediten una reserva.

Des de principis de juny, l'accés des de Cadaqués, està tancat a cotxes i motos.
 

Altres restriccions

L'estacionament de vehicles està prohibit a totes les cales del Parc Natural entre la mitjanit i les sis del matí, cada dia.  

El punt de control i barrera d'accés es manté a la ubicació de l'any passat, al paratge de la Torre d'en Sastre. Des d'aquí, la mobilitat per tornar cap a Roses és més fàcil quan la barrera està tancada perquè hi ha més espai de maniobra per girar que en la ubicació anterior, al mirador de Falconera.

Tres informadors (un del Parc Natural i dos de contractats per l'Ajuntament) en gestionaran l'accés. A més, hi haurà guardes rurals que s'encarregaran de recórrer el paratge i vetllar pel compliment de les normes, a més d'oferir informació als usuaris.

El parc natural disposa de més informació sobre els horaris i les llançadores per visitar la zona.
 

Minimitzar riscos

Segons l'Ajuntament de Roses, l'objectiu de la limitació també és rebaixar els riscos en cas d'emergències que requereixin l'activació de protocols de Protecció Civil, a més d'evitar la massificació i protegir el medi.

L'Ajuntament remarca que les cales situades al Parc Natural reben "molta pressió durant l'estiu", que no és compatible ni amb els objectius de conservació de l'espai natural ni amb la seguretat dels usuaris.

Ja és el quart estiu que Roses aplica mesures de restricció per a l'accés motoritzat al Parc Natural.

Els anys anteriors, en què l'entrada al Parc era lliure, hi havien comptat una mitjana de 300 vehicles diaris durant el mes de juliol i prop de 700 a l'agost.

Prohibició d'accés amb cotxe al Parc Natural de Cap de Creus des de Roses (ACN)
Punt de control per evitar l'entrada de vehicles al Parc Natural del Cap de Creus des de Roses (ACN)

Les restriccions estan consensuades prèviament amb l'òrgan gestor del Parc. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Roses, Lluís Espada, explica que s'ha decidit allargar la prohibició arran del seguiment i l'avaluació del funcionament de les mesures durant la temporada 2023 i de les necessitats que han detectat:  

"Aconseguim, a més, protegir el Parc també durant dues dates de gran afluència de públic, com són Sant Joan i l'11 de Setembre."

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut