"El sistema ens ha fallat", diu Natasha O'Brien en la manifestació contra la decisió judicial que exculpa el seu agressor (Natasha O'Brien)

Indignació a Irlanda per la llibertat d'un soldat que va agredir de forma brutal una dona al carrer

"La carrera d'un soldat violent no pot ser més important que la seguretat de les dones", denuncien milers de persones que reclamen reformes al sistema judicial

Una onada d'indignació recorre Irlanda en protesta perquè la justícia ha deixat en llibertat un soldat que va agredir de forma brutal una dona al carrer a la ciutat de Limerick l'any 2022. 

El soldat, Cathal Crotty, de 22 anys, va agredir amb molta violència Natasha O'Brien, de 24 anys, després que ella li va demanar que deixés de cridar insults homòfobs a les persones que passaven pel carrer. Agressor i víctima no es coneixien de res.

Cathal Crotty, que no estava de servei, va agafar pels cabells Natasha O'Brien, la va fer caure a terra i li va clavar cops de puny i la va deixar estesa amb commoció cerebral.

Hores després va presumir de l'agressió amb els seus amics a través de Snapchat: "Dos per fer-la caure, dos per deixar-la KO."

Al judici, el soldat va dir que va ser la noia qui va començar la baralla. Una versió que va haver de canviar quan les imatges de les càmeres de seguretat del carrer van demostrar que Natasha O'Brien no es va acostar a ell en cap moment.
 

El jutge ha suspès la pena de 3 anys de presó

Han trigat dos anys a jutjar el cas, però el que ha indignat la víctima i part de la societat irlandesa és que la justícia ha decidit suspendre la pena de tres anys de presó que li va imposar per l'agressió. El jutge va qualificar l'agressió de "covard i despietada", però va tenir en compte el testimoni dels seus superiors a l'exèrcit que el qualificaven de soldat "exemplar i disciplinat" i el fet que no tenia antecedents penals per suspendre l'ordre de reclusió. L'ingrés a la presó li hauria comportat l'expulsió de l'exèrcit.

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Dublín, Limerick, Galway o Cork contra la decisió judicial. Veuen en la sentència per l'agressió de Natasha O'Brien un exemple de com el sistema judicial irlandès tracta la violència de gènere i el seu menyspreu a les dones, i demanen una reforma legal. 

La víctima de la brutal agressió denuncia que sentències com la seva dissuadeixen les víctimes a buscar justícia.

Natasha O'Brien, que ha participat en la manifestació de Limerick, ha dit que no busca justícia només per a ella, sinó "per a totes nosaltres".

"El sistema ens ha fallat i jo he de fer servir la meva veu per denunciar-ho. El Departament de Justícia i les forces armades m'haurien d'haver donat suport, però com que no ho han fet, ha calgut el suport de la gent. Les víctimes no hem de quedar exposades una vegada i una altra, ens han de donar protecció."

 

Grups de defensa dels drets de la dona han organitzat protestes sota el lema "Ni una més" i demanen canvis legals radicals per acabar amb "l'epidèmia de violència de gènere" que viu el país.

 "La carrera d'un soldat violent no pot ser més important que la seguretat de les dones. El nostre sistema judicial es posiciona al costat dels violents", denuncien grups feministes.

 

 

Anar al contingut