Girona analitzarà la circulació d'armes arran de la baralla entre clans amb un subfusell

L'Ajuntament vol aplicar un pla integral al barri de la Font de la Pólvora, on, a més dels problemes de seguretat, es volen treballar aspectes socials

RedaccióActualitzat

Convocada per aquest dijous la Junta Local de Seguretat de Girona arran de la baralla que va tenir lloc durant la revetlla de Sant Joan al barri de la Font de la Pólvora i que va acabar amb dos morts i dos ferits de gravetat.

Aquest matí, s'han reunit representants de l'Ajuntament amb membres de la Generalitat per abordar els següents passos després del doble crim i han acordat la data de la reunió. 

D'altra banda, aquest migdia s'ha fet el minut de silenci convocat pel consistori, on ha assistit l'equip de govern i també antics companys d'una de les víctimes, una treballadora municipal al centre d'acollida La Sopa.

El minut de silenci
L'alcalde, juntament amb tot l'equip de govern, ha participat en el minut de silenci en record de les víctimes (3Cat)

Després de l'acte, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha explicat als mitjans que el primer que posarà sobre la taula serà el tema de la circulació d'armes de foc i el seu tràfic, ja que l'autor del crim tenia un subfusell amb què va causar la mort de les dues víctimes. 

Així mateix, Salellas ha dit que plantejarà un "pla integral" per al barri de la Font de la Pólvora, on atenen els familiars després d'un episodi "excepcional" que "no havia passat mai" a la ciutat.

Tant aquest dimarts com dimecres han estat declarats com a dies de dol al municipi. 

Salellas ha apuntat que "la coordinació de totes les institucions és imprescindible per contenir la situació ara i per treballar en una solució per al barri a llarg termini".

Una discussió entre dos clans enfrontats va posar fi a la vida d'una dona de 44 anys i un home de 48, i va ferir dues persones més, una d'elles un menor que es recupera a l'hospital. El cas es manté sota secret de sumari.

L'incident va començar amb una baralla entre dues dones al mig del carrer i almenys el marit d'una d'elles hauria disparat una arma llarga amb una ràfega des d'un vehicle. Els Mossos continuen buscant els autors de l'agressió, que van fugir del barri juntament amb la seva família.

El presumpte autor del crim tenia antecedents i feia poc que havia sortit de la presó.

Lloc on s'ha produït l'incident amb els Mossos treballant
Una de les víctimes mortals era treballadora municipal a La Sopa (ACN/Gerard Vilà/Ariadna Reche)


Localitzen a Mont-ras un cotxe calcinat propietat del principal sospitós

Els Mossos d'Esquadra han localitzat a Mont-ras, al Baix Empordà, un cotxe calcinat que és propietat del principal sospitós del tiroteig de la nit de Sant Joan a Girona.

El cotxe, que consta a nom del presumpte autor dels trets, és un vehicle de gamma alta que s'ha localitzat a quarts de tres de la tarda en un aparcament del carrer Mestral.

Segons veïns del poble citats per l'agència ACN, un grup d'unes cinc o sis persones ha arribat al lloc i, després d'encendre el vehicle del sospitós, han fugit amb tres cotxes més.

Cap a un quart de tres de la tarda, els Bombers han rebut l'avís que hi havia un cotxe en flames a Mont-ras. L'incendi s'ha pogut sufocar al cap de poc.

El cotxe calcinat propietat del principal sospitós del tiroteig mortal
El cotxe calcinat propietat del principal sospitós del tiroteig mortal (ACN/Gerard Vilà)

Una actuació integral al barri

L'alcalde s'ha referit al que es necessita al barri: "Calen actuacions en matèria de seguretat i també més recursos que ens permetin encarar la complexitat de la Font de la Pólvora de manera integral."

També s'hi ha referit el director general de la Policia, Pere Ferrer, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que hi ha alguns barris "d'alta complexitat" a Catalunya on cal mirar les actuacions que s'haurien de fer "més enllà del nivell policial":

"Hem d'obrir el focus i parlar de les altres línies d'acció."

Ferrer ha destacat que estan investigant el cas i s'ha mostrat convençut que trobaran l'autor dels trets, que va fugir. "No descansem per posar a disposició judicial els autors de tots els delictes", ha dit.

També s'han engegat dos dispositius preventius a l'Hospital Josep Trueta, on estan ingressats els ferits, i al barri de la Font de la Pólvora, després que aquest dilluns persones properes a les víctimes assaltessin el domicili del presumpte autor i hi causessin destrosses. 

Ferrer ha dit que, en casos així, "la pregunta és per què tenien una arma automàtica" i que el fet que hi fos "segurament obeeix a altres coses", com ara delictes vinculats al tràfic de drogues, per exemple.

 

Un estat de crispació i violència "més alt"

El director de la Policia també ha apuntat que últimament es detecta un estat de violència i crispació "més alt" a Catalunya, també quan hi ha intervencions policials, i que enguany s'han confiscat prop de 4.000 armes blanques després d'intensificar la campanya de patrullatge preventiu amb aquest objectiu.

Ferrer s'hi ha referit després que, també durant la revetlla de Sant Joan, hi hagués un mort per arma blanca a la platja de la Barceloneta. 

El director de la policia ha reconegut que el negoci de la comercialització de drogues va "a l'alça" i també els grups criminals que hi operen al voltant. 

 

Els sindicats policials reclamen "més mitjans"

D'altra banda, la portaveu de SAP-Fepol, Imma Viudez, ha afirmat en una entrevista a "Els matins" de TV3 que, pel que fa a la seguretat, hi ha "un problema estructural multifactorial" que inclou una "manca de recursos" per resoldre les situacions amb què es troben els agents.

Viudez considera que la imatge de la policia "s'ha debilitat", la qual cosa deriva en situacions com la que es va viure a les urgències de l'Hospital Trueta, on desenes de persones van intentar accedir per la força enfrontant-se als agents.

"Estem veient cada vegada més actituds violentes amb la policia."

És per això que diversos sindicats policials reclamen un "replantejament" del model de la policia. Viudez també assenyala la falta de mitjans i explica que a vegades els agents --amb l'autorització judicial prèvia-- es veuen obligats a fer servir material requisat, com poden ser patinets elèctrics quan patrullen de paisà.

"La gent està cada cop més desmotivada, i el cos, més desprestigiat." 

El fet que el cos augmenti en efectius, però les comissaries continuïn sent les mateixes també provoca problemes d'espai.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut