Un pas per frenar la moda de les adolescents per la cosmètica facial a Suècia
Una adolescent fent-se un skincare

Fre a l'abús de cosmètics: farmàcies sueques en prohibeixen la venda a menors de 15 anys

En plena moda de l'skincare per a adolescents cada cop més joves, la principal cadena de farmàcies de Suècia no vendrà productes antienvelliment a menors de 15 anys

RedaccióActualitzat

Cremes, sèrums i vitamines per reduir arrugues i bosses d'ulls s'han convertit en indispensables en la rutina diària de neteja de la pell de moltes adolescents, quan es lleven i abans d'anar-se'n a dormir. 

A xarxes socials, com el Tiktok, apareixen influencers molt joves promocionant tota mena de cosmètica i maquillatge amb embolcalls atractius per aquest segment de mercat que causen furor.

La rutina de l'skincare amb antiarrugues s'ha posat a l'ordre del dia i per moltes adolescents s'ha convertit en una obsessió, un fenomen batejat com a cosmeticorèxia, que fins i tot ha atrapat a públic de només deu anys, que ni tan sols ha entrat a la fase de la pubertat.

Una gran cadena de farmàcies sueca, Apotek Hjärtat, ha anunciat que a partir d'ara no vendrà cosmètics facials a menors de 15 anys

La cadena, amb gairebé 400 establiments a Suècia, vol aprofitar la seva influència per posar fre a l'ús prematur de determinats productes de bellesa en clientes cada cop més joves.  

La directora executiva d'Apotek Hjärtat, Monika Magnusso, diu que han decidit imposar un límit d'edat per aquests productes preocupats per l'abús que n'estan fent les joves.

"Com a gran distribuidor de productes per a la cura de la pell, volem assumir la nostra responsabilitat. Avui en dia les joves estan fent servir productes per a la cura de la pell de forma poc saludable i innecessària. Aquesta tendència ens preocupa i volem ser la veu que digui prou".

Un pas per frenar la moda de les adolescents per la cosmètica facial a Suècia
Estanteries amb productes cosmètics facials (Pexels)

Productes vetats a menors de 15 anys

Els productes que no poden adquirir els menors de 15 anys són majoritàriament cremes i sèrums contra l'envelliment.

Contenen àcids AHA (contra l'envelliment de la pell), àcid salicílic BHA (molt utilitzat contra els punts negres i l'acne), vitamina A (retinol) i vitamina C i píling enzimàtic.

Per poder-los adquirir un menor d'aquesta edat, li caldrà un permís dels pares o un certificat mèdic que en justifiqui l'ús.

Cap dels farmacèutics d'Apotek Hjärtat, Annika Svedberg, destaca la importància d'escollir productes per la pell en funció de les necessitats, no de les modes o dels ideals de bellesa. 

"Les necessitats de la cura de la pell són molt individuals i depenen del tipus i condició de la pell, no de l'edat. Un nen no necessita fer servir productes destinats a reduir les arrugues i unificar el to de la pell"

Annika Svedberg alerta que moltes joves amb problemes de pell atòpica, per exemple, no consulten al dermatòleg, sinó que, guiats per les xarxes socials, opten per fer servir cosmètics destinats a pell adulta que poden empitjorar els símptomes. 

L'ús d'aquests productes amb ingredients útils contra l'envelliment, com el retinol, són contraproduents en pells joves, que poden acabar desenvolupant dermatitis, irritacions o un excés de greix que empitjora l'acne. 

La implementació del límit d'edat és tant per a les 390 farmàcies físiques com per a la botiga en línia. La principal cadena de farmàcies de Suècia espera que la seva iniciativa, que ha estat molt ben rebuda per clients i empleats, faci raonar a la gent i a les famílies amb adolescents i que, a poc a poc, la societat recapaciti sobre els ideals vigents. Per ara, diverses cadenes de farmàcia sueques estudien sumar-se a la mesura.

 

ARXIVAT A:
SalutInfància
Anar al contingut