
Alguns experts denuncien que l'esllavissada de Vacarisses s'hauria d'haver evitat
L'R4 entre Manresa i Terrassa estarà un mínim de quinze dies fora de servei
Al lloc de l'esllavissada i el descarrilament d'aquest dimarts a Vacarisses, aquest dimecres el primer objectiu ha estat retirar els 450 metres cúbics de pedres i terra que van caure a la via i també apuntalar el talús.
Segons ha dit dit Adif, aquest tram de la línia 4 de Rodalies entre Terrassa i Manresa no recuperarà el servei com a mínim fins d'aquí dues setmanes.
L'administrador d'infraestructures ha reiterat que s'hi havien fet millores l'any passat, i que aquest dilluns s'havia inspeccionat el recorregut.
Notícia relacionada: L'esllavissada de Vacarisses és la tercera en 10 anys al mateix tram

El talús no tenia drenatges
Alguns experts, però, asseguren que això ha estat insuficient. Reconeixen que la pluja ha estat el detonant de l'esllavissada, però no l'única causa.
A més, segons el professor de Riscos Geològics de la Universitat de Barcelona Joan Manuel Vilaplana, l'esllavissada s'hauria pogut prevenir.
"Vaig veure que el mur no té drenatge, i qualsevol mur ha de tenir drenatges, l'aigua que s'acumula al darrere ha de poder sortir perquè no faci aquesta empenta."
"Aquest punt, que era problemàtic des de feia anys, un gestor d'una infraestructura tan sensible com una via de tren, el que ha de fer és tenir-lo vigilat amb un sistema instrumental, i això és car, i calen inversions."
Notícia relacionada: El govern espanyol reconeix un "deute important" amb Rodalies

"Mantega fosa"
Una altra de les feines que s'han fet aquest dimecres és tallar arbres propers que amenaçaven de caure. El motiu, la inestabilitat del terreny. Segons Albert Cucurull, tècnic forestal, el terreny és massa tou.
"És per les pluges. El terreny és tou, sembla mantega fosa, no té consistència. Llavors, ara és un perill, s'està movent tot, és inconsistent."
Quan ja s'hagi retirat la runa es podrà treure el tren. Es preveu que almenys es retirin els tres primers vagons, els primers que van descarrilar.
Investigació dels Mossos i del síndic de greuges
Paral·lelament a la investigació que ha obert el Ministeri de Foment, també els Mossos n'estudien les causes, i ho fan ajudats per les imatges aèries gravades per un dron que els donen detalls que a peu de via no veurien.
Segons el cap de l'Àrea de Mobilitat dels Mossos, Joan Carles Molinero, això els ha ajudat a determinar la distància que va recórrer el tren des que el maquinista va activar el fre fins que el comboi es va aturar.
"Estem parlant d'uns 300 o 400 metres, aproximadament, entre el moment que el tren impacta amb les pedres que hi ha a les vies fins que descarrila. És el moment que es produeixen la majoria dels ferits, i en aquest cas creiem que és quan es produeix la víctima mortal."
També el síndic de greuges ha obert una investigació d'ofici sobre aquest descarrilament, que va acabar amb una persona morta i amb 49 de ferides menys greus i lleus.

- ARXIVAT A:
- InfraestructuresMobilitat