
Escòcia defensa que Catalunya pugui decidir el seu futur
El govern d'Escòcia ha defensat aquest dissabte que els catalans puguin decidir el futur de Catalunya. I així ho ha fet en unes declaracions la ministra d'Afers Estrangers, Fiona Hyslop, que recull el web del govern escocès.
La ministra d'Afers Exteriors del govern escocès, Fiona Hyslop, ha recordat en un comunicat que "els dos governs tenien un punt de vista diametralment oposat sobre si Escòcia havia de ser independent", però "van ser capaços d'unir-se per acordar un procés perquè la gent pogués decidir".
Així, ha assenyalat que, tot i que "els governs català i espanyol tenen perfecte dret a adoptar posicions a favor i en contra de la independència", "la decisió sobre el futur de Catalunya és assumpte dels que hi viuen".
Anima els polítics a prendre exemple de l'acord d'Edimburg de 2012 que va propiciar el referèndum d'independència de 2014 com a exemple de possible solució per a la qüestió de Catalunya.
En qualsevol cas, Hyslop ha destacat que "tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació i a triar la forma de govern que més s'adeqüi a les seves necessitats, un principi que està consagrat en la Carta de l'ONU".
La declaració ha estat publicada pel Govern escocès i d'ella se n'ha fet ressò a través del seu compte a Twitter la primera ministra escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon, retuitejada pel president de la Generalitat Carles Puigdemont. El tuit de Sturgeon diu: "El principi d'autodeterminació està consagrat a la carta de les Nacions Unides":
Statement from @ScotGov @FionaHyslop on #Catalonia - "the principle of self determination is enshrined in the UN Charter". https://t.co/gsnJRCOnYp
Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) 16 de setembre de 2017
Al setembre de 2014 els residents a Escòcia van votar un 55% a favor i un 45% en contra de la permanència al Regne Unit. Des d'aleshores el Partit Nacional Escocès ha aconseguit una rotunda victòria en les eleccions al Parlament de Londres i un 62% dels escocesos van votar contra el Brexit. El fet que la Gran Bretanya hagi abandonat Europa, ha esperonat més l'independentisme entre els escocesos, profundament europeistes.