Aquest dijous s'ha convocat el Consell de Seguretat de l'ONU per abordar la situació a la Franja de Gaza (REUTERS/Mahmoud Issa)

Es reprenen els contactes d'Israel amb els mediadors per a l'alto el foc a Gaza

Segons el Wall Street Journal, Egipte ha demanat garanties als Estats Units perquè les tropes israelianes no tornin al corredor Philadelphi

Una delegació israeliana ha arribat aquest dijous a El Caire per reprendre les negociacions amb els països mediadors per a l'alto el foc a Gaza, on ja són 40.200 els palestins morts pels atacs d'Israel. L'encapçalen els caps dels serveis secrets interior (Shin Bet) i exterior (Mosad) de l'estat jueu. 

Segons el portal nord-americà Axios, tots dos es reuniran a la capital egípcia amb l'assessor per l'Orient Mitjà del Estats Units i amb el director de la intel·ligència egípcia.

Entre els punts de la negociació hi ha el principal escull que a hores d'ara impedeix assolir un acord: la presència permanent de les tropes israelianes al corredor Philadelphi --la frontera d'Egipte amb la Franja de Gaza-- i al corredor Netzarim --que divideix el nord i el sud de l'enclavament.

Tal com recull el Wall Streel Journal, el mediador egipci ha demanat explícitament als Estats Units garanties que l'exèrcit d'Israel no tornarà a la divisòria ni hi establirà cap punt d'observació, encara que fracassi la implementació de l'alto el foc i la fase d'alliberament d'ostatges.

Per la seva banda, la milícia palestina de Hamas rebutja el manteniment de l'exèrcit a la Franja, perquè assegura que equival a "no posar fi a l'agressió".  

"Els palestins van acceptar la proposta del 2 de juliol basant-se en les garanties dels mediadors, però Netanyahu es nega a comprometre's i els Estats Units tenen la responsabilitat de pressionar-lo per assolir un alto el foc", ha assegurat a Al Jazeera el membre del buró polític de Hamas Husam Badran.

El primer ministre Benjamin Netanyahu, però, s'ha negat a retirar les seves tropes del que considera "actius estratègics" per la seguretat d'Israel.

Desplaçats palestins fugint de Khan Younis, al sud de la Franja (REUTERS/Mohammed Salem)

 

Consell de Seguretat amb l'alto el foc sobre la taula

Paral·lelament, a la seu de les Nacions Unides, aquest dijous s'ha reunit el Consell de Seguretat per abordar la situació a la Franja de Gaza. L'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU  ha assegurat que l'acord és qüestió de dies, i ha instat els membres del Consell a pressionar Hamas perquè accepti la proposta dels mediadors.  

"És un moment decisiu per les negociacions de l'alto el foc i per la regió. Cada membre d'aquest Consell ha de seguir enviant missatges contundents a altres actors per evitar accions que ens allunyin d'aquest acord. Fem tot el que estigui a les nostres mans per assolir l'alto el foc i l'alliberament d'ostatges", ha dit la diplomàtica nord-americana Linda Thomas-Greenfield al Consell de Seguretat.

Durant la sessió, els membres de l'òrgan de l'ONU han pogut escoltar el testimoni per videoconferència d'una metge de Save the Children establerta a Gaza.

El temor a una epidèmia de pòlio s'ha estès a la Franja de Gaza després de detectar-ne els primers casos (REUTERS/Ramadan Abed)

Louisa Baxter, que treballa a la unitat d'emergències de l'ONG, ha descrit un panorama de devastació a la Franja, especialment per als infants, per als quals suposa "un profund trauma", i ha denunciat l'"obstrucció intencionada" de l'ajuda humanitària per part d'Israel.   

També ha demanat actuar urgentment amb un pla de vacunació davant dels casos de pòlio que s'han detectat a la Franja.

"Fora d'aquesta habitació, president, estic envoltada d'una destrucció esgarrifosa. Més d'1,9 milions de persones persones estan desplaçades i es mouen per carrers plens de runa, brossa i aigües residuals. Els cossos d'almenys 10.000 persones, moltes de les quals nens, segueixen perduts sota terra", ha clamat la metge.

Per tot això, Baxter ha instat el Consell de Seguretat a posar fi a la guerra a Gaza, fins i tot embargant l'enviament d'armes a Israel, i a permetre l'entrada de combois humanitaris a l'enclavament palestí.
 

 

Anar al contingut