Imatges del caos arreu del món per la fallada de Microsoft (Agències)

Embarcaments amb bolígraf i pantalles blaves: les imatges de l'apagada informàtica

Les escenes de cues interminables a les terminals, que s'han repetit arreu, són la imatge més evident de l'avaria informàtica mundial

RedaccióActualitzat

Divendres de complicacions a escala global per l'avaria informàtica del grup Microsoft, amb greus afectacions especialment als aeroports, però també en supermercats, bancs i hospitals que fan servir el mateix sistema operatiu.

Des de primera hora del matí, l'impacte de la fallada informàtica de Microsoft s'ha començat a notar en aeroports arreu del món, entre els quals, l'aeroport del Prat. Als vols cancel·lats o que operaven amb retard s'hi ha sumat la impossibilitat de fer la facturació amb ordinador, i un munt d'empleats han hagut d'entregar les targetes d'embarcaments fetes a mà.

La pantalla blava en un aeroport dels EUA (Reuters)
Cues interminables a l'aeroport del Prat aquest divendres al migdia (EFE/Alejandro Garcia)
Un avís de la incidència massiva que ha afectat aeroports de tot el món (ACN/Jordi Pujolar)
Una pantalla de l'aeroport de Madrid mostra vols amb retard i cancel·lats per l'avaria de Microsoft (Europa Press / Diego Radamés)
Una persona omplint a mà targetes d'embarcament
Una treballadora d'una aerolínia omplint una targeta d'embarcament manual a l'aeroport del Prat (3Cat/ Marc Guadilla)

El dia també deixa fotografies de les afectacions als serveis bancaris i als supermercats, com aquestes que arriben des d'indrets tan llunyans com una casa de canvi de divisa de l'aeroport de Hong Kong o dues botigues de queviures a les ciutats australianes de Sydney i Canberra.

Serveis financers com caixers automàtics o establiments de canvi de divisa també s'han vist afectats per la fallada informàtica (Tyrone Siu/Reuters)
Serveis i comerços d'arreu del món s'han vist afectats per l'avaria informàtica global de Microsoft (AAP)
Serveis d'arreu del món s'estan veient afectats per l'avaria informàtica global (Reuters/Stella Qiu)
Pantalla blava d'una botiga per un problema informàtic
La pantalla blava d'una botiga d'Austràlia Brisbane per una incidència global (Reuters/Jono Sealobal)

L'error informàtic també ha afectat aplicacions mòbils com Bizum i altres processadors de pagaments arreu del món. Entre la resta d'afectacions, serveis hospitalaris i telèfons d'emergències com el 061 o el 112 a Catalunya, però també la fàbrica de Mercedes-Benz a Vitòria, el sistema informàtic dels Jocs Olímpics de París 2024, la Borsa de Londres o el servei ferroviari del Japó.

Un home intenta operar amb dificultats amb el seu telèfon mòbil (EFE/Nadeem Khawar)

Una actualització de ciberseguretat, origen del problema

L'origen de l'avaria ha estat una actualització defectuosa de la plataforma de ciberseguretat CrowdStrike, que ha fet caure la plataforma de computació al núvol Microsoft Azure.

Tant CrowdStrike com Microsoft han informat que ja han solucionat l'avaria que causava la incidència informàtica, i que la normalitat hauria d'arribar progressivament amb el pas de les hores.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaAeroportsSeguretat
Anar al contingut