Els "sí" i els "no" dins d'ERC per avalar el preacord d'investidura el dia abans de la consulta

A menys de 24 hores perquè comenci la consulta sobre el preacord d'investidura a les bases d'Esquerra, la incògnita flota a l'aire

RedaccióActualitzat

El ple d'investidura a Salvador Illa depèn, ara per ara, de la militància d'Esquerra Republicana. Queden menys de 24 hores perquè comenci la consulta sobre el preacord d'investidura a les bases i la incògnita flota a l'aire, amb dirigents i càrrecs que, a poc a poc, es van posicionant entre el sí i el no. 

El preacord, anunciat dilluns al vespre, es concretava amb un nou sistema de finançament, la creació d'una convenció per a la resolució del conflicte polític i d'un departament de llengua catalana a la Generalitat.
 

Les cares visibles, a favor del preacord

Bona part de l'executiva d'Esquerra Republicana, el govern, diputats i diversos alcaldes ja s'han pronunciat a favor del preacord amb els socialistes. Un dels últims a fer-ho ha estat el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, perquè considera que "és un salt sense precedents cap a la sobirania fiscal".

També han manifestat que votaran que sí altres noms destacats del partit, com Marta Vilalta i Josep Maria Jové; així com alguns consellers com Carles Campuzano, Roger Torrent, Natàlia Mas, Ester Capella, Meritxell Serret, Tània Verge o Joan Ignasi Elena, que van acompanyar Raquel Sans a la roda de premsa de dilluns.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Marta Rovira també ha ratificat el seu sí, amb un avís cap als socialistes perquè compleixin l'acord. "No podrem donar suport a Illa si no compleix la seva paraula", ha reiterat la secretària general de la formació.

A banda de les cares més visibles d'Esquerra, com Gabriel Rufián, també han fet públic el seu vot favorable una vintena d'alcaldes d'Esquerra, com el de Manresa o el de Sitges, perquè consideren que és un avanç nacional i social important. 

Qui també es va pronunciar dimecres, però sense mullar-se, va ser l'expresident del partit Oriol Junqueras, que només va valorar la capacitat de diàleg de l'equip negociador.


El temor que s'imposi el no de la militància

Entre el degoteig d'articles, tuits, manifestos i entrevistes a favor i en contra de l'aval, a ERC hi ha la por que la militància es deixi endur pel dubte de si el PSC i el PSOE compliran l'acord.

L'exconseller Alfred Bosch, la diputada del Congrés Pilar Vallugera, l'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà o el Col·lectiu Primer d'Octubre, crític amb la direcció, són algunes de les veus que estan fent campanya pel no al preacord amb els socialistes.

La reacció més visceral ha estat dels militants més veterans del partit i, sobretot, del Jovent Republicà. A les assemblees de Barcelona, del Maresme i Barcelonès Nord és on han aparegut més veus contràries.

Si no guanyés el sí, ha dit Rovira, "haurem de fer una reflexió interna de com ho assumim, ja que això també implicarà eleccions". Sobre les reticències d'una part de la militància a aprovar el preacord, sobretot per part del Jovent Republicà, la secretària general d'Esquerra admet que és un acord complicat, però defensa que és una oportunitat. 

Tot i així, hi ha qui reconeix que l'esforç que està fent la direcció per explicar el pacte a les territorials (sobretot de l'Anoia, el Penedès, el Garraf o la Catalunya Central) podria fer decantar la balança o igualar-la.

 

ARXIVAT A:
ERCInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut