A Catalunya, l'últim any ha baixat lleugerament el percentatge de menors de 15 anys amb mòbil
A Catalunya, l'últim any ha baixat lleugerament el percentatge de menors de 15 anys amb mòbil (iStock)

Els menors de 15 anys amb mòbil superen per primer cop el 70%: com es dispara amb l'ESO

És la primera vegada que se supera aquest percentatge, segons les dades de l'INE

Irene Vaqué ReigActualitzat

Per primer cop, més del 70% dels menors d'entre 10 i 15 anys tenen mòbil, segons les dades de l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística espanyol. La xifra de menors amb aquest aparell s'ha anat incrementant els últims 10 anys a les diferents comunitats autònomes, sobretot des de l'esclat de la pandèmia de la covid.

Ara són el 70,6%, que vol dir 1,1 punts percentuals més que fa un any i 7,5 més que una dècada enrere.

 

El pas a secundària dispara l'arribada del mòbil

La presència del mòbil és lleugerament superior en el cas dels nens (70,8%) que en les nenes (70,5%).

Va pujant gradualment a partir dels 10 anys i la pujada és forta a partir dels 11 i 12 anys, coincidint amb el final de primària i l'entrada a l'ESO.


A Catalunya, ara són gairebé 355.000 els infants i adolescents d'entre 10 i 15 anys amb mòbil. Això vol dir el 68,8%.

Respecte a fa deu anys, ha crescut més de 15 punts percentuals, tot i que l'evolució en l'últim any ha estat a la inversa i s'ha reduït 0,2 punts.

La ciutat autònoma de Ceuta, seguida d'Extremadura i La Rioja, són els territoris amb més percentatge de nens i nenes amb telèfon mòbil, superen el 89, el 85 i el 82%, respectivament, i també és on més s'ha incrementat el percentatge en els últims 10 anys. Melilla és on hi ha el percentatge més baix, no arriba al 58%, seguida de Navarra, amb un 64,3%.

L'auge del moviment per restringir el mòbil als adolescents

La difusió d'aquestes dades coincideix amb el naixement del moviment Adolescència Lliure de Mòbil, que ha nascut al barri del Poblenou, a Barcelona, que fa campanya perquè les famílies endarrereixin l'accés a l'smartphone fins als 16 anys.

En paral·lel, dues professores, la barcelonina Natàlia Jiménez i la toledana Ángela Sánchez-Pérez, han registrat al Congrés una petició popular amb més de 63.000 firmes per restringir l'ús de mòbils en menors de 14 anys, per evitar problemes d'atenció i de desenvolupament pedagògic entre els alumnes.

Des de l'Associació Espanyola de Pediatria no han entrat a fixar una edat per tenir mòbil, però sí que han publicat una guia d'ús saludable de les pantalles amb recomanacions sobre on i quan es desaconsellen.

 

 

ARXIVAT A:
SalutMenorsTecnologia
Anar al contingut