
Els lèmurs de Madagascar i el hàmster europeu, en risc crític d'extinció
La UICN publica la llista vermella d'espècies en perill de desaparèixer degut a la pressió humana sobre els seus hàbitats
Els lèmurs de Madagascar, el hàmster europeu -o gran hàmster d'Alsàcia- i la balena franca comuna estan una mica més a prop de l'extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, la UICN.
Aquesta organització ha publicat aquesta setmana la seva llista vermella anual, en la qual assegura que, de més de 120.000 espècies animals que controlen, n'hi ha més de 32.000 amenaçades d'extinció.
Segons aquesta llista, d'aquestes 32.000 n'hi ha gairebé 14.000 que estan en estat vulnerable, 11.700, en perill i gairebé 7.000, en perill crític d'extinció:
BREAKING NEWS: The Red List has been updated, surpassing 120,000 species. Find out the latest news on lemurs and the completed African primate reassessment, plus the North Atlantic Right Whale, European Hamster and world's most expensive fungus: https://t.co/ARDtXVoZ7E pic.twitter.com/btFIYWJVwL
IUCN Red List (@IUCNRedList) July 9, 2020
"El món ha de reaccionar ràpidament"
Jane Smart, directora de conservació de la biodiversitat de la UICN, ha aprofitat per fer una crida per aturar les extincions:
"El món ha de reaccionar ràpidament per frenar la baixada de població d'espècies i prevenir les extincions causades per la humanitat."

33 espècies de lèmur en perill crític
En la llista d'aquest any, hi tenen un lloc destacat els lèmurs, que té la immensa majoria de les espècies, més d'un centenar, molt amenaçades.
Segons els experts, 33 espècies de lèmur ja estan a la categoria més extrema, la de perill crític, 13 més que fa un any.
També hi tenen un lloc destacat els primats africans: de les 103 espècies que hi ha comptabilitzades, 54 estan en perill d'extinció, algunes en perill crític.

El hàmster i la balena franca
El hàmster europeu comú ha entrat en aquesta categoria, ja que els experts de la IUCN consideren que pot desaparèixer en poques dècades.
És un animal que abans era molt abundant arreu d'Europa i fins a Rússia, i ara ha desaparegut fins i tot de gran part del territori d'Alsàcia, d'on es considera originari.
Pel que fa a la balena franca comuna, la UICN calcula que només en queden 250 exemplars adults, un 15% menys que el 2011.
Aquesta disminució no és només deguda a l'activitat pesquera, sinó també als xocs amb vaixells i també a l'escalfament dels oceans.

Aturar l'extinció massiva
Segons Andrew Terry, de la Societat Zoològica de Londres, encara és possible aturar el que ja s'ha anomenat la sisena extinció massiva d'espècies a la biosfera:
"Hem de tenir en compte aquests advertiments i gosar prendre les mesures necessàries per assegurar un futur en el qual la vida salvatge i la humanitat prosperin."