Els fiscals del Suprem són Javier Zaragoza i Fidel Cadena (a la imatge) i Consuelo Madrigal i Jaime Moreno
Els fiscals del Suprem són Javier Zaragoza i Fidel Cadena (a la imatge), Consuelo Madrigal i Jaime Moreno (Europa Press)

Els fiscals de l'1-O s'enroquen i es neguen a amnistiar la malversació a Puigdemont i Junqueras

Tampoc no es beneficiarien de la llei Comín, Puig, Turull, Romeva i Bassa; en canvi, sí que veuen amnistiables Rovira i Ponsatí per desobediència

Actualitzat

Els fiscals del judici del procés al Suprem desafien a Álvaro García Ortiz, fiscal general de l'Estat i es neguen a acceptar l'amnistia per als condemnats per malversació.

Ho han deixat clar aquest dimecres entregant-li un segon informe on es reafirmen en les conclusions del primer i l'avisen que s'apartaran del càrrec si els imposa el criteri contrari.

La guerra a la Fiscalia ja és evident: diran al jutge que l'amnistia no s'ha d'aplicar ni a Carles Puigdemont, ni a Oriol Junqueras ni a Jordi Turull, condemnats per malversació.

Tampoc a Toni Comín i Lluís Puig ni als altres líders d'ERC també condemnats per malversació, Raül Romeva i Dolors Bassa. En canvi, sí que veuen amnistiables Marta Rovira i Clara Ponsatí, acusades de desobediència.


García Ortiz els va demanar un "informe processal"

Ni 24 hores han trigat els fiscals del procés al suprem en respondre la petició de García Ortiz, que aquest dimarts els va demanar un "informe processal" sobre per què la malversació de l'1-O hauria de quedar fora de l'amnistia.

L'argument que va fer servir García Ortiz per demanar un nou informe és que, segons el seu parer, el primer que li van fer arribar el 30 de maig, de 100 pàgines, era massa genèric.

En el segon informe, de 9 pàgines, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno insisteixen que a l'1-0 hi va haver enriquiment personal i que es va actuar contra els interessos financers de la Unió Europea.

Els fiscals Consuelo Madrigal i Jaime Moreno, durant el judici del procés al Tribunal Suprem
Els fiscals Consuelo Madrigal i Jaime Moreno, durant el judici del procés al Tribunal Suprem (ACN)

"Indubtable benefici patrimonial" i "risc de fractura de la UE"

Són precisament els dos supòsits segons els quals la llei d'amnistia no seria aplicable, i insisteixen que hi va haver un 'indubtable benefici patrimonial' per part dels membres del govern de Carles Puigdemont.

Argumenten que es van apropiar, amb ànim de lucre, de fons públics i sense respondre a les seves funcions públiques i legals, els van destinar a pagar el seu "projecte il·legal d'independència".

En la segona part de l'escrit mantenen que el referèndum suposava un risc de factura territorial de la Unió Europea i, per tant, en la disminució d'ingressos i fons del pressupost comunitari.

I així, amb aquestes dues argumentacions, justifiquen que l'amnistia no seria aplicable per a Puigdemont, Junqueras, Comín, Puig, Romeva i Bassa.


És un ultimàtum al Fiscal General de l'Estat

D'aquesta manera la crisi es fa més profunda, fins al punt de reptar García Ortiz a convocar la Junta de fiscals i imposar l'amnistia a tots els casos, però assumint que haurà de nomenar nous fiscals o fer-se'n càrrec ell mateix.

Fonts de la fiscalia han respost que és sorprenent que els quatre fiscals del procés al Tribunal Suprem plantegin un ultimàtum, donant per fer que no hi ha cap punt d'acord amb el Fiscal General de l'Estat.

 

ARXIVAT A:
Amnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut