Edificis destruïts després d'un bombardeig israelià, aquest dimecres a Rafah, al sud de Gaza (Reuters)

Els EUA haurien frenat l'enviament de bombes a Israel perquè no les faci servir a Rafah

L'exèrcit israelià diu que està obrint el pas de Kerem Shalom perquè entri ajuda humanitària a Gaza des d'Egipte, mentre manté tancat el de Rafah

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres s'ha sabut que els Estats Units haurien frenat la setmana passada l'enviament a Israel de 3.500 bombes per evitar que les faci servir contra la població civil de Rafah.

Ho ha avançat la cadena CNN, que diu que l'hi ha explicat un funcionari nord-americà del qual no ha revelat el nom, que ha precisat que l'enviament incloïa 1.800 bombes d'una tona cadascuna.

Segons l'informant de la CNN, l'administració Biden temia "l'ús final i l'impacte que podrien tenir en entorns urbans densos" aquestes bombes, "com ja hem vist en altres parts de Gaza".

Els Estats Units s'han pronunciat insistentment contra l'entrada de l'exèrcit d'Israel a l'àrea de Rafah, tot demanant un pla de protecció dels 1,4 milions de palestins que l'ONU calcula que hi ha refugiats.

Malgrat aquesta i altres pressions, Israel va instar aquest dilluns els habitants dels barris de l'est de Rafah a marxar-ne, fet que va provocar un nou èxode interior de palestins a dins de la Franja de Gaza.

Sacs de farina enviats per l'ONU a punt de ser distribuïts entre la població palestina, aquest dimarts a Rafah, al sud de Gaza (Reuters)


"Hem deixat clar que ens hi oposem"

Aquest dimarts Matt Miller, portaveu del Departament d'Estat dels EUA, ha dit que de moment sembla que Israel està fent "una operació limitada", però que no se'n refien:

"Han dit, crec que de manera bastant clara, que no és cap secret que volen fer una operació militar important allà, i nosaltres hem deixat clar que ens hi oposem."

Després que les negociacions per un alto el foc a Egipte s'interrompessin diumenge, aquest dimarts l'exèrcit israelià va entrar amb tancs a Rafah i va ocupar el pas fronterer amb Egipte.

Això va interrompre el flux d'ajuda humanitària de la qual depenen els més de 2 milions d'habitants de la Franja de Gaza, cosa que van denunciar l'ONU i altres entitats internacionals.

Mentrestant l'exèrcit d'Israel continua bombardejant l'àrea de Rafah, i ha assegurat que han destruït la llançadora de Hamas des de la qual es van llançar els coets que van caure al pas de Kerem Shalom:

El pas de Kerem Shalom, substitut del de Rafah

D'altra banda, Israel ha dit aquest dimecres que obrirà el pas fronterer de Kerem Shalom, uns quants quilòmetres al sud del de Rafah, perquè entri ajuda humanitària a Gaza des d'Egipte.

El pas de Kerem Shalom el van tancar aquest diumenge després d'un atac de Hamas que va matar quatre soldats israelians, i la intenció és que substitueixi el de Rafah, ocupat aquest dimarts per l'exèrcit d'Israel.

Segons un comunicat d'aquest exèrcit, ja hi han arribat vehicles carregats, els estan inspeccionant i després els deixaran entrar a Gaza:

"Camions provinents d'Egipte portant ajuda humanitària, principalment menjar, aigua, medicaments i equipament mèdic donats per la comunitat internacional, estan arribant al pas."


"Un altre desastre a Gaza"

La relatora especial de l'ONU als Territoris Ocupats Palestins, l'advocada italiana Francesca Albanese, considera que la invasió de Rafah provocarà "un altre desastre" a Gaza.

Albanese, en el càrrec des de fa 2 anys, ha titulat el seu últim informe "Anatomia d'un genocidi", i considera que ja es pot afirmar que aquesta és la intenció d'Israel a Gaza:

"Ja hi ha prou evidència per establir que Israel ha comès actes qualificables de genocidi per provocar la destrucció dels palestins."

Entrevistada pel programa Els Matins de TV3, Albanese ha assegurat que l'evacuació forçada de la població palestina de l'est de Rafah és "un acte il·legal" que provocarà "una massacre".

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut