L'ajuda dels Estats Units ha de permetre a Ucraïna reforçar la seva posició al front (Reuters/Ivan Antypenko)

Els Estats Units aproven ajudar Ucraïna amb 61.000 milions de dòlars

La Cambra de Representants ha aprovat un paquet d'ajudes que també inclou Israel, amb 26.000 milions, i Taiwan, amb gairebé 8.000

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Estats Units ha aprovat, finalment, els ajuts per a les forces armades ucraïneses que fins ara estaven congelats, per un valor de 60.800 milions de dòlars, uns 57.000 milions d'euros. És una decisió de gran transcendència en uns moments en què l'exèrcit ucraïnès necessita urgentment armes i municions davant l'ofensiva russa, com ha repetit el president ucraïnès Volodímir Zelenski per contrarestar els avanços de Rússia al front.

Els congressistes han aprovat un paquet d'ajudes que, a més d'Ucraïna, també inclou Israel i Taiwan, per un total de 95.000 milions de dòlars. En el cas d'Israel, hi destina 26.400 milions de dòlars, el doble del previst, i la resta per Taiwan, per tal de fer front a un eventual atac del règim comunista xinès.

Banderes d'Ucraïna a l'exterior del Capitoli mentre s'hi aprovava el paquet d'ajudes (Reuters/Ken Cedeno)

Aquest paquet estava bloquejat des de feia mesos per l'ala més dretana dels republicans. El desllorigador per aprovar aquestes ajudes multimilionàries tan esperades ha estat separar-les, dividir-les en quatre votacions, i fer que tothom es trobés còmode i evitar un "o tot o res", que era el que encallava la votació.

Està previst que passi al Senat la setmana que ve i després ho ha de firmar el president Joe Biden, que ja havia defensat la mesura.

La proposta presentada pel president de la Cambra dels Representants, Mike Johnson, ha tirat endavant. L'ajuda internacional ha rebut el suport de tots els representants demòcrates, mentre que entre els republicans hi ha hagut divisió. En total, han estat 311 vots a favor i 112 en contra. Alguns congressistes han mostrat banderetes d'Ucraïna, entre crits de suport.

Pel que fa al paquet d'ajudes a Israel, arriba després dels enfrontaments entre iranians i israelians i en ple conflicte amb Hamàs a la Franja de Gaza. En aquest cas, ha rebut 366 vots a favor i 58 en contra.

D'aquesta partida, més de 12.000 milions d'euros van destinats a reforçar l'escut antimíssils d'Israel, anomenat cúpula de ferro, que tan efectiu va resultar davant l'atac iranià amb míssils i drons fa una setmana. I més de 8.000 milions de dòlars es destinen a ajut humanitari a Gaza i altres poblacions del món en situació de vulnerabilitat.

Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna, ja ha agraït als EUA l'ajuda aprovada (Reuters/Ukrainian Presidential Press Service)

A banda d'això, la Cambra dels Representants també han aprovat disposicions legals que podrien prohibir l'ús de la plataforma xinesa TikTok als Estats Units i noves sancions contra la Xina, Rússia i l'Iran, així com la venda d'actius financers russos embargats per invertir els guanys en nous ajuts a les forces armades de Kíiv.
 

Agraïment de Zelenski

El president ucraïnès s'ha declarat "agraït" per l'aprovació d'un paquet "vital" d'ajuda per part del Congrés dels Estats Units que, segons Zelenski, impedirà que la guerra "continuï expandint-se", al mateix temps que "salvarà milers i milers de vides i ajudarà les dues nacions a ser més fortes", segons ha publicat.

Ha donat les gràcies als dos partits, republicà i demòcrata, així com "personalment" al president de la cambra baixa, el republicà Mike Johnson.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut