El capità de la selecció francesa de futbol, Kylian Mbappé
El capità de la selecció francesa de futbol, Kylian Mbappé (Europapress)
ANÀLISI

Els esportistes francesos entren en campanya

Kylian Mbappé declara que està en contra dels extrems i anima els joves a votar en plena campanya electoral de les eleccions a França

Enllaç a altres textos de l'autor Isabel Galí, , redactora de la secció d'Internacional de TV3

Isabel Galí i Izard

Corresponsal a París de TV3 i Catalunya Ràdio

@isagali
Actualitzat

"Kylian Mbappé està en contra dels extrems, en contra de les idees que divideixen." El capità de la selecció francesa de futbol, Kylian Mbappé, ha de demostrar davant d'Àustria la seva habilitat amb la pilota, en el primer partit dels "bleus" d'aquesta Eurocopa. Però més hàbil ha estat amb les paraules a l'hora de cridar a la mobilització dels joves a votar i reivindicar els valors de França.

Què ha volgut dir exactament? I a favor de qui està? O en contra de qui, més aviat?

"Tenim l'oportunitat d'escollir el futur del nostre país. És molt important. I nosaltres en som conscients, però potser hi ha molts joves que no ho són necessàriament, de conscients". El missatge, en la roda de premsa prèvia al partit, anava dirigit als joves abstencionistes que no segueixen la política, i la descripció feta de la situació no ha tingut defectes d'anàlisi.  

"Quan veig els índexs d'abstenció, sigui a les zones rurals o a les perifèries de les grans ciutats, això em motiva a prendre la paraula per parlar a la gent de la meva generació, perquè jo formava part d'aquest grup, quan era jove; d'aquestes persones que deien "la meva opinió no canviarà". I sí, la veu canviarà! I la importància i urgència de la situació fa que, avui, tingui ganes de portar la samarreta amb el 7. Però no tinc ganes de representar un país que no es correspongui amb els meus valors, amb els nostres valors, que són els de la diversitat i la barreja".

I les televisions han omplert hores i hores de programació per intentar esbrinar de "quins extrems" parlava i "quins valors concrets" diu que representa. Perquè la referència als extrems pot implicar una crítica tant a l'extrema dreta com a l'aliança d'esquerres, considerada per alguns mitjans de dretes tan extremistes com el bloc més ultraconservador.  

La referència als valors era una aprovació, com a capità, del que havien dit els seus companys de selecció Ousmane Dembélé i Marcus Thuram, que aquest cap de setmana havien demanat votar pensant en els valors francesos de democràcia. Tots són francesos d'origen estranger i el valor de diversitat que com enlloc simbolitza la selecció francesa multicolor s'hi pressuposa.

Però en el cas de Mbappé, el candidat que més l'ha reivindicat ha estat el primer ministre. A la rampa de sortida d'aquesta campanya, Gabriel Attal s'ha agafat a les paraules del capità: "Molts joves estan al darrere de Kylian Mbappé" i "forma part del seu paper demanar que els joves es mobilitzin".

I els considerats extrems per la majoria de mitjans generalistes, el Reagrupament Nacional a l'extrema dreta i La França Insubmisa a l'extrema esquerra, han estat preguntats i han hagut de respondre-hi. Els darrers no se senten al·ludits perquè neguen ser el partit d'extrema esquerra que la premsa oficialista els atribueix des de fa anys. En canvi, el segon de Marine Le Pen, Sébastien Chenu, hi ha respost amb amargor: "M'agrada Kylian Mbappé com a jugador, però no espero d'ell que em doni lliçons polítiques. Té tot el dret a donar la seva opinió i no em molesta que es pronunciï, però no espero de persones tan desconnectades de la realitat que vinguin a donar lliçons als francesos."

En tot cas, la història de desavinences entre el Reagrupament Nacional i la selecció francesa de futbol és llarga. La va inaugurar fa 28 anys, als Campionats europeus de 1996 que se celebraven a Anglaterra, el fundador del Front Nacional, Jean-Marie Le Pen. El pare de l'actual líder del partit d'extrema dreta populista criticava com li semblava d'"artificial fer venir jugadors de l'estranger i batejar-los com l'equip de França". "La majoria no canten o ignoren 'La Marsellesa'", va criticar JM Le Pen, que ignorava que la gran majoria ja eren nascuts a França i, per tant, francesos.


300 esportistes francesos contra el Reagrupament Nacional 

Sempre prudents a l'hora d'expressar opinions, i més ara a les portes d'uns Jocs Olímpics que tenen des de sempre un esperit de neutralitat, molts esportistes francesos han entrat en campanya davant unes enquestes que continuen donant una victòria àmplia a les llistes d'extrema dreta.

En una tribuna publicada aquest diumenge al diari L'Équipe, 300 esportistes francesos han demanat directament votar en contra de l'extrema dreta. Noms com l'atleta Marie-José Pérec o el tenista Yannick Noah han secundat un escrit que demana votar "per l'esperança" i "contra l'extrema dreta". L'esport, assenyalen, "ens ha demostrat que malgrat les nostres diferències, colors de pell, religions, accents, cultures, orientacions sexuals, hàndicaps, gèneres, formem part del mateix equip, i que la nostra diversitat és una força".

L'extrema dreta, conclouen, "explota aquestes diferències i manipula les nostres pors per dividir-nos". Una tribuna inèdita per a un moment crucial en la història de França.

ARXIVAT A:
EsportsExtrema dretaFrança
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut