Els elefants es comuniquen d'una manera que no s'havia vist abans en animals
Catalunya nit

Els elefants es criden entre ells per noms, com els humans

Aquests animals tindrien una forma de llenguatge molt més complexa del que es pensava fins ara

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Els elefants podrien tenir alguna forma de pensament abstracte, un fet que fins ara es creia que era exclusiu dels humans. És el que suggereix una investigació de la Universitat de Colorado, als Estats Units, que conclou que els elefants africans es criden entre ells per noms, igual que fan les persones. 

En la investigació, publicada a Nature Ecology and Evolution, van fer servir eines d'aprenentatge automàtic per descriure els sons que utilitzaven els elefants entre ells. Després, les van reproduir i van observar que els animals reaccionaven a cada etiqueta sonora, com ha explicat a Catalunya Ràdio Jordi Galbany, investigador de la Universitat de Barcelona especialista en conducta animal. 

"Els diferents elefants fan servir un so concret per adreçar-se a un determinat individu i això no passa en cap altre espècie, tret dels humans"

És a dir, els investigadors van demostrar que a cada individu l'identificaven amb un nom i que si reproduïen aquest mateix so, l'individu hi reaccionava

Els elefants africans tindrien sons concrets per anomenar individus concrets del grup (Jordi Wittemyer)

Altres animals anomenen per imitació

La recerca va durar quatre anys i va incloure 14 mesos de treball a la reserva nacional de Samburu i al parc nacional d'Amboseli de Kenya. Els investigadors van fer un seguiment d'elefants en un vehicle i van enregistrar els sons que emetien. 

En total es van enregistrar 470 crides diferents de més d'un centenar d'exemplars que després van analitzar amb intel·ligència artificial. Va ser així com van poder descriure les diferències comunicatives que hi ha entre els elefants i altres espècies animals.  

En aquest vídeo es pot veure el moment en què els investigadors utilitzen el so assignat a un dels elefants per cridar-lo, i com reacciona l'animal quan sent el seu nom.

 

De fet, la recerca demostraria que els elefants desenvolupen una forma de comunicació que no s'havia vist abans en animals. Ja se sabia que els lloros i els dofins es criden entre ells, explica Galbany, però fan servir el so que l'altre individu de la seva espècie produeix, per tant estan imitant el so de l'animal al que s'adrecen.

"En canvi, els elefants es posen d'acord entre ells per utilitzar un senyal arbitrari que tots utilitzen per dirigir-se a un determinat individu del grup"

Si es confirmen els resultats d'aquesta investigació, significaria que els elefants són capaços de pensar en abstracte. I això obre la possibilitat perquè puguin utilitzar també altres formes de llenguatge per comunicar-se amb els membres del seu grup.

La recerca consolida la necessitat de protegir els elefants, en perill d'extinció (Jordi Wittemyer)

La recerca també és important perquè confirma la necessitat de conservar els elefants, en perill d'extinció, no només pel seu valor com a espècie, sinó també pel que poden significar a nivell científic i en la nostra comprensió del món natural.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientRecerca científica
Anar al contingut