Alumnes d'una aula de Primària de l'escola Charlie Rivel de Cubelles (ACN)
Alumnes d'una aula de Primària de l'escola Charlie Rivel de Cubelles (ACN)

Els alumnes catalans, en el podi estatal de l'informe PISA del treball en equip

Les noies obtenen més bons resultats en la resolució de conflictes i són més cooperatives i entusiastes que els nois en els països de l'OCDE

Actualitzat

Catalunya se situa a la mitjana dels països de l'OCDE pel que fa a la resolució de problemes en grup. Així es desprèn en la cinquena entrega de resultats de l'informe PISA 2015, que s'han fet públics aquets dimarts. En aquest volum s'ha avaluat, per primer cop, la capacitat dels alumnes de treballar en equip i col·laborar a l'hora de resoldre reptes, qualitats cada cop més valorades per entrar al món laboral.

Els resultats, a nivell estatal, reprodueixen les puntuacions obtingudes en les tres matèries avaluades en l'últim informe PISA. A grans trets, les comunitats autònomes del nord treuen més bons resultats que les del sud. Catalunya se situa tercera del rànquing, amb 505 punts, els mateixos que Navarra.

Al capdavant s'hi situa la Comunitat de Madrid, amb 519 punts, seguida de Castella i Lleó, amb 517. Per la cua, destaquen el País Basc i Canàries, amb 484 punts, Andalusia amb 483 i Extremadura amb 474.

A nivell mundial, són els estudiants dels països asiàtics els que se'n surten més bé a l'hora de resoldre problemes de manera col·laborativa. Singapur encapçala la llista dels millors, amb 561 punts, seguit del Japó (552 punts), Hong Kong (541 punts) i Corea del Sud (538 punts).

Per trobar Espanya hem de baixar fins a la posició número 25, amb una mitjana de 496 punts (només quatre per sota de la mitjana del conjunt de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic). A la cua, Montenegro, amb 416 punts; Perú, amb 418; el Brasil, amb 412, i Tunísia, amb 382.

En tots els països avaluats -més d'una cinquantena-, les noies obtenen més bons resultats en la resolució de conflictes. De mitjana, les noies superen en 29 punts els nois i, segons l'informe, són més cooperatives i entusiastes i s'interessen més per l'opinió dels altres. En canvi, els nois són més eficients a l'hora d'acabar la feina i trobar la informació necessària com més aviat millor.

Entre els actors que influeixen, adquireix un pes important la implicació dels pares a l'escola i a casa i la relació de l'estudiant amb els seus professors i la resta d'alumnes. Tot i que no hi ha cap capítol que ho detalli per països, per comparació, els pares espanyols se situen al capdavant dels que van per iniciativa pròpia a parlar amb els mestres sobre l'evolució dels seus fills, amb un percentatge del 57 %, 10 punts més que en la mitjana de l'OCDE.

Segons l'informe, els alumnes que fan esport habitualment estan més predisposats a treballar en equip. Per contra, els que juguen sovint a videojocs obtenen resultats més baixos que els que no. En concret, 32 punts menys. 

ARXIVAT A:
Brasil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut