El tràfic d'haixix a Catalunya és preocupant, l'alerta de Mossos i Vigilància Duanera

Després d'una llarga investigació, s'han desmantellat dues organitzacions criminals que buscaven cales per desembarcar l'haixix amb narcollanxes i guardar-lo

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera alerten que el tràfic d'haixix a Catalunya ha entrat en un estadi preocupant per la intensitat i la quantitat de droga que està arribant. Són les conclusions que en treuen després de nou mesos d'investigació conjunta, que ha acabat amb la detenció de quaranta persones, amb el desmantellament de dos organitzacions criminals i el decomís total de 18 tones d'haixix en el transcurs d'este període de temps. 

En esta investigació han detectat tres fets que són un bon indicatiu per fer aquesta diagnosi: que l'organització criminal instal·lada a Màlaga havia decidit que Catalunya era el centre d'operacions d'entrada de la droga; la capacitat de les dos organitzacions investigades per entrar haixix amb narcollanxes constantment --amb la dificultat que això suposa--, i, en tercer lloc, el fet d'haver-se trobat en una mateixa nit l'entrada de dos narcollanxes per un punt proper --la costa del Maresme-- i fetes per dos organitzacions criminals que no tenen res a veure l'una amb l'altra. 

Pels investigadors, les organitzacions desmantellades eren les més potents en actiu


L'inici de la investigació: una furgoneta en una cala de Begur

Tot va començar una mala nit que ha acabat amb una mala temporada. Cala Aiguafreda, a Begur, és una cala de roca ben comunicada on es pot entrar amb vehicle fins a tocar del mar, però no sempre sortir-ne. El 17 de setembre de l'any passat a la matinada s'hi va quedar embarrancada una furgoneta blanca. Anava carregada amb 76 fardells d'haixix.

Els Mossos d'Esquadra van iniciar llavors una investigació que han treballat amb Vigilància Duanera i que ha portat a la justícia dos organitzacions criminals que cooperaven per portar haixix amb narcollanxes des del nord d'Àfrica fins a Catalunya. Una de les organitzacions operava des de Manlleu i l'altra des de Màlaga.

La que estava establerta a Catalunya s'encarregava, segons els investigadors, de buscar les cales o llocs de costa on desembarcar l'haixix i també de tenir preparats espais per guardar-lo abans de distribuir-lo; són pisos o locals que en l'argot delinqüencial s'anomenen "guarderies".


Un desembarcament cada dos setmanes

Des que els policies els van posar l'ull a sobre, el setembre del 2023, fins a les detencions de l'11 de juny, van fer 19 desembarcaments a Catalunya, principalment a la Costa Brava. Hi consten cales de Roses, Cadaqués, Begur, Llafranc i Tossa de Mar. Però, últimament, també havien buscat altres punts geogràfics al sud de Catalunya, i en consta un a l'Hospitalet de l'Infant.

De tots estos desembarcaments, els investigadors en van poder neutralitzar tres: les gairebé tres tones trobades dins la furgoneta; un desembarcament a la cala Culip de Cadaqués --on van recuperar gairebé quatre tones d'haixix en un centenar de fardells-- i, a principis de juny, a Arenys de Mar, una embarcació semirígida que portava 138 fardells, que equivalien a més de cinc tones d'haixix.

Durant este temps també els van confiscar tres tones més de droga en dos operatius diferents.


Una nit moguda

La nit del 7 de juny va ser activa delinqüencialment i policialment. Vigilància Duanera (DAVA) i els Mossos d'Esquadra havien preparat un operatiu perquè els constava que les persones investigades estaven preparant una altra arribada de droga per mar.

Els van interceptar davant de la costa del Maresme. Portaven més de cinc tones d'haixix.

Abans de detectar-los, però, van veure una altra narcollanxa operada per altres narcotraficants, que tampoc esperaven trobar-se amb Vigilància Duanera per mar i amb els Mossos d'Esquadra a terra.

Van llençar 77 fardells a l'aigua, per agafar velocitat i escapar-se, tres tones d'haixix que es van recuperar. Són les més de vuit tones d'haixix que es van confiscar en l'operació, el decomís més important que s'ha fet mai a Catalunya, com va avançar TV3.

Pla general dels paquets de droga requisats d'una narcollanxa
La persecució de les narcollanxes va començar al Maresme i va acabar al port de Palamós (Jordi Freixas Matas)

A més de la capacitat per gestionar estes entrades d'haixix, que és una capacitat molt alta, els investigadors van detectar que disposaven de cinc persones que tenien la funció de defensa i protecció del desembarcament a la platja i anaven armats.

En les entrades i els escorcolls, els van decomissar cinc armes de foc: dos pistoles, una escopeta tàctica i dos armes de guerra. 

ARXIVAT A:
NarcotràficDroguesMarihuanaMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut