Una imatge d'Isabel Díaz Ayuso amb mascareta durant la pandèmia (Europa Press/A. Pérez Meca)

El Suprem arxiva una denúncia contra Ayuso per les morts en residències durant la pandèmia

El tribunal no l'ha admès a tràmit perquè diu que el particular que la va presentar la va fer massa genèrica i sense fets concrets

Redacció/AgènciesActualitzat

El Tribunal Suprem ha arxivat una denúncia contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, pels més de set mil morts registrats en les residències de gent gran madrilenyes durant la pandèmia.

La sala penal de l'alt tribunal no l'ha admès a tràmit, després que la presentés un particular per suposats delictes d'homicidi imprudent, omissió del deure de socors, dret a tractament mèdic i delicte de prevaricació amb l'agreujant de premeditació.


Una denúncia massa genèrica

El tribunal explica que la denúncia no pot prosperar perquè està plantejada en uns termes genèrics i indeterminats, i recalca que en seu penal cal "vincular la defunció de persones concretes amb mesures concretes o decisions adoptades per la persona denunciada":

"No disposem, ni la denúncia les proporciona, de dades precises per concloure en quina mesura els criteris de derivació hospitalària que en la denúncia es denominen "protocols de la vergonya" van ser encertats i rigorosos mèdicament en funció de la situació epidemiològica i hospitalària de cada moment."

A més, afegeix que tampoc es pot saber "quin va ser el veritable grau de compliment d'aquests protocols o quins pacients concrets van poder morir per la seva aplicació".


"L'arxiu no és un aval a les polítiques sanitàries, ni el contrari"

En tot cas, el tribunal destaca que "l'arxivament de la denúncia i el rebuig de la incoació d'un procediment penal és compatible amb el qüestionament crític de les decisions que en àmbit sanitari es van poder prendre pels responsables de la Comunitat Madrid, com també per la resta de comunitats autònomes o del govern estatal durant la gestió de la pandèmia covid-19, particularment, en relació amb les residències".

Per això, deixa clar que "l'eventual arxiu del procediment ni és un aval a les polítiques sanitàries que es van aplicar en relació amb les residències de persones grans, ni el contrari".

Apunta a altres denúncies per determinar responsabilitats

Això sí, l'escrit recorda que hi ha constància que s'han presentat nombroses denúncies davant la Fiscalia i davant els Jutjats d'Instrucció de la Comunitat de Madrid per aquests mateixos fets, però, aquí sí, en relació amb residències determinades i persones concretes.

"És en aquests procediments en els quals pot esclarir el que va passar i determinar quines defuncions van poder estar associades a decisions polítiques, administratives o de gestió, i com, per qui i de quina manera es prenien les decisions de no derivació hospitalària", conclou l'acte.


Més satisfaccions al jutjat

Aquesta no és l'única bona notícia judicial recent que afecta la presidenta madrilenya. Aquest dijous, el jutge que instrueix la causa oberta per la filtració de dades de la seva parella, Alberto González Amador, ha citat a declarar els dos fiscals contra els quals es va querellar.

Es tracta de la cap de la Fiscalia Provincial de Madrid, María Pilar Rodríguez, i el fiscal de la Secció de Delictes Econòmics, Julián Salto, que hauran de comparèixer dilluns, després que se'ls acusés de delictes de revelació de secrets i contra la intimitat.

Tot plegat, arran d'una nota de premsa de la Fiscalia de Madrid amb "aclariments" sobre el cas.

Dijous passat ja va declarar com a testimoni en la mateixa causa la fiscal superior de Madrid, Almudena Lastra, que va manifestar que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, va titllar d'"imperatiu" el fet de publicar la nota sobre la denúncia per frau fiscal a la parella d'Isabel Díaz Ayuso.

 

ARXIVAT A:
SalutJudicialComunitat de MadridCoronavirus Residències gent gran Isabel Díaz Ayuso
Anar al contingut