
El racisme a casa nostra: una realitat tan invisible com quotidiana
L'informe de SOS Racisme 2016 adverteix que la tipologia més nombrosa de racisme són les agressions i els abusos dels cossos policials
SOS Racisme ha presentat l'informe "L'estat del racisme a Catalunya", un document d'anàlisi i denúncia de les diverses causes, manifestacions i situacions de racisme i xenofòbia que es desenvolupen a casa nostra. L'informe alerta de la invisibilitat del racisme a casa nostra, ja que moltes de les víctimes creuen que denunciar és inútil.
El 2016, el 34% de persones que havien patit discriminació racista no van tirar endavant la denúncia. I en el 62% de les ocasions va ser per desconfiança en el sistema, por o normalització de la discriminació. Durant el 2016, el Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia de SOS Racisme va atendre 430 persones, de les quals 300 hi anaven per primera vegada per demanar informació o assessorament.

La discriminació en la vida quotidiana
El 59% de les discriminacions racistes es donen dins l'àmbit de la vida quotidiana. Es donen casos d'agressions i discriminacions entre particulars, a la feina i en l'accés tan a serveis privats com ara a locals d'oci. També hi ha casos de discriminació en l'accés a drets socials i discriminació laboral.
En conjunt, s'ha incrementat el racisme en aquests àmbits i en molts casos hi ha el risc que es normalitzi, segons SOS Racisme.
Agressions i els abusos dels cossos policials
Tot i que per vuitè any consecutiu la tipologia més nombrosa de racisme són les agressions i els abusos dels cossos policials, prop del 30% de casos no es denuncien formalment per la desconfiança en el sistema jurídic o en les institucions.
L'informe destaca la incidència sobre el col·lectiu de la venda ambulant, que són la major part dels casos que arriben al SAiD. Generalment SOS Racisme actua com a defensa de la víctima de racisme, acusada d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat. La Guàrdia Urbana, cos policial que s'ocupa principalment d'aquesta activitat, està implicada en el 44% del total de casos, segons l'informe.
La identificació de persones pel seu color de pell és constant, i és la font principal dels conflictes que originen aquestes discriminacions racistes. A més de ser una pràctica il·legal, criminalitza les persones afectades.
Acte a la plaça Sant Jaume
SOS Racisme ha convocat, per aquest dimarts, un acte commemoratiu del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Discriminació Racista sota el lema "Ens rebenta el racisme".
Tot a punt! Demà 18:30h Pl. Sant Jaume: Vine, pregunta i #RebentaelRacisme Presentem informe (IN)VISIBLES acompanyades de +10veus expertes! pic.twitter.com/WtJQKMNp68
SOS Racisme CAT (@SOSRacis) 20 de març de 2017