Una plaça de toros, plena una tarda de corrida, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Ajuntament de Ciudad Real)

El Premi Nacional de Tauromàquia, suprimit amb el 90% de suport ciutadà, segons Urtasun

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha celebrat que la mesura "ja és una realitat", un cop s'ha publicat al BOE aquest divendres

RedaccióActualitzat

La desaparició del Premi Nacional de Tauromàquia del Ministeri de Cultura ja és un fet. Aquest divendres, el BOE ha publicat la modificació de l'ordre que regula aquests guardons, de manera que en el text vigent ja no hi apareix el que va crear-se a partir del traspàs a Cultura de les competències de foment i protecció de la tauromàquia, que fins aleshores tenia Interior. 

Va ser l'any 2011, poc abans que José Luis Rodríguez Zapatero deixés de ser president del govern espanyol, quan Ángeles González Sinde era ministra de Cultura. El primer Premi Nacional de Tauromàquia va atorgar-se el 2013, ja amb Mariano Rajoy a La Moncloa.

Onze anys més tard, "diverses circumstàncies aconsellen la modificació de l'esmentada ordre", argumenta el text introductori de la decisió signada pel ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que justifica per "la necessitat d'adaptar els Premis Nacionals a l'evolució del sector creatiu i cultural en atenció a les demandes socials".

"La realitat social i cultural actual evidencien que determinades activitats lligades a la tauromàquia (...) són rebutjades per amplis sectors de la societat", que ho consideren "una forma inacceptable de violència contra els animals", afegeix el text, que conclou, per tot plegat, que la supressió del Premi Nacional de Tauromàquia és "oportuna".

Urtasun ha volgut reforçar aquesta tesi amb un missatge a X en què remarca que la decisió té el suport de "més d'un 90%" de les "més de 3.000 entitats jurídiques i persones físiques" que han participat en el procés de consulta pública obert per Cultura.


Després que al maig Urtasun va anunciar la supressió del Premi Nacional de Tauromàquia, el PP va mirar d'evitar-ho presentant una proposició no de llei que va ser rebutjada en la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats. Aquest any, el Premi Nacional de Tauromàquia ja no havia estat convocat.

Entre els polítics a favor de mantenir el guardó n'hi ha del PP, com la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, però també del PSOE, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

Des del sector taurí, diverses entitats han demanat directament la dimissió d'Urtasun.

ARXIVAT A:
CulturaMaltractament animal
Anar al contingut