El Parlament, a l'espera de la decisió del Constitucional després d'aprovar l'inici de la desconnexió
L'oposició apunta la presidenta del Parlament per haver permès la votació i ella assegura que es va limitar a complir el reglament
Catalunya ha marcat bona part de l'última jornada de contactes dels partits polítics amb el rei de cara a la investidura. La votació del Parlament català ha estat molt present en aquestes trobades. Fins al punt que, segons ha dit el líder de Podem, Pablo Iglesias, el rei està preocupat per la situació política a Catalunya. Iglesias ha afegit que el vot de Junts pel Sí fa més difícil un acord de govern a Espanya.
El cert és que els contactes que no hi ha hagut entre Rajoy i Sánchez per a la investidura s'han activat després de la votació al Parlament. Tots dos líders han explicat que es van trucar després del ple.
El Tribunal Constitucional està a l'espera de rebre la petició del govern espanyol per fer complir les seves sentències i resolucions, i en principi no té previst actuar abans d'ofici. L'executiu de Rajoy ja ha posat en marxa tota la maquinària jurídica. Just després del ple a la cambra catalana, a la reunió de la Comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris ja es va començar a estudiar la resposta. Aquest divendres s'elevarà al Consell de Ministres l'acord perquè l'advocacia de l'Estat porti al Tribunal Constitucional un nou incident d'execució de sentència.
La diferència és que si la setmana passada el Constitucional es va limitar a fer una advertència al Parlament i posar límits a la comissió, ara el govern espanyol vol que el tribunal vagi més enllà. I la llei li permet demanar multes que poden anar dels 3.000 als 30.000 euros, reclamar la suspensió de càrrecs o exigir responsabilitats penals. Quina seria la millor via, i amb més possibilitats de tirar endavant, és el que estudia ara el govern espanyol.
Fins ara el Constitucional ha intentat optar per la via de la prudència i de la unanimitat, però ara es comença a trobar que se li demana des dels sectors més conservadors una actuació més contundent, i en aquest sentit una inhabilitació de la presidenta del Parlament i de tota la mesa seria considerada exemplaritzant.
Al Parlament totes les mirades estan, doncs, posades en les decisions que pugui prendre el Constitucional. Són una incògnita. I és que mai un Parlament autonòmic havia desafiat l'alt tribunal. Més que en els diputats que van avalar la via unilateral, l'oposició posa en el punt de mira la presidenta de la cambra, per haver permès la votació, i sobre ella podria recaure des d'una multa econòmica fins a la inhabilitació.
En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Carme Forcadell ha assegurat que no creu que l'alt tribunal la inhabiliti perquè es va limitar a complir el reglament.