El papa visita Lesbos i s'emporta 12 refugiats sirians al Vaticà
El papa demana a Europa i al món que no oblidin els refugiats i donin una resposta al drama de Lesbos
Francesc ha demana a Europa i al món que no els oblidin i donin una resposta al drama que s'hi viu. I ha actuat d'exemple: ha convidat 12 refugiats a pujar al seu avió i tornar amb ell a Roma. Són persones particularment vulnerables de tres famílies sirianes amb sis nens.

"No esteu sols"
Francesc ha aterrat poc després de les nou i ha estat rebut a l'aeroport de Mitilene pel primer ministre grec, Alexis Tsipras; el patriarca ortodox, Bartomeu, i l'arquebisbe d'Atenes. Amb ells ha fet una visita al camp de refugiats de Moria.
Moria és un centre que s'ha acabat convertint en una veritable presó. Acull unes 2.500 persones que demanen asil. Ara, després de l'acord entre la Unió Europea i Turquia, aquestes persones són deportades a territori turc.
El papa ha saludat un per un tots els refugiats que se li han acostat i els ha dirigit un missatge: "no esteu sols". Francesc també ha enviat una demanda a la Unió Europea i a tota la comunitat internacional:
El papa Francesc i el patriarca ortodox Bartomeu han compartit un dinar amb alguns refugiats. L'últim acte del pontífex a Lesbos ha tingut lloc al port, on amb una ofrena floral, s'ha recordat als refugiats que han perdut la vida al mar mentre intentaven arribar a aquestes costes."Hem vingut per reclamar l'atenció del món sobre aquesta greu crisi humanitària i implorar que es resolgui. Com a homes de fe, ens voldríem unir a les vostres veus per parlar obertament en nom vostre. Esperem que el món es mostri atent a aquesta situació tràgica i desesperada, i respongui d'una manera digna de la nostra comuna humanitat."

Abans de viatjar a Lesbos, el papa ha fet un tuit:
Los refugiados no son números, sino personas con rostros, nombres e historias, y deben ser tratados como tales.
Papa Francisco (@Pontifex_es) 16 d'abril de 2016
Durant el vol, el papa ha dit als periodistes que l'acompanyaven que aquest és un viatge "marcat per la tristesa" perquè assegura que es trobaran amb la pitjor catàstrofe humanitària a Europa després de la Segona Guerra Mundial.
Denúncia de les ONG
Òscar Camps, director de l'ONG Proactiva Open Arms, que va rebre el Premi Català de l'Any, ha aprofitat la visita del papa per recordar el drama que es viu als camps de refugiats i a les costes de l'Egeu.
Lástima que el @Pontifex_it no podrá visitar el cementerio. No hubo recursos en UE para salvarles Vía @IdafeMartin pic.twitter.com/TgD52wPkxL
Oscar Camps (@campsoscar) 16 d'abril de 2016
Camps ha criticat el desplegament de mitjans que s'ha fet per rebre el papa. Uns mitjans que, explica, no són a la costa per ajudar als refugiats que arriben a Europa.
Más Policías que asistentes otro despliegue desproporcionado. La UE tiene medios para casi todo. Tapando vergüenzas pic.twitter.com/oBja2CJSUF
Oscar Camps (@campsoscar) 16 d'abril de 2016
Durant la visita, alguns activistes s'han concentrat amb pancartes en contra de l'acord entre la UE i Turquia per retornar els refugiats.
