Irlanda

El papa Francesc es reuneix amb víctimes d'abusos del clergat a Irlanda

El papa els ha demanat perdó en nom de l'Església i ha pregat davant el Ciri de la Innocència

RedaccióActualitzat

 

Després de la declaració pública d'aquest dissabte en què va admetre que l'Església havia fracassat davant els crims horripilants contra menors, Francesc va trobar-se durant una hora i mitja, i sense presència de mitjans, amb vuit víctimes d'abusos del clergat irlandès. Hi havia homes i dones supervivents de violacions, i també el fill d'una mare soltera.

Després de la trobada amb el papa, Paul Redmond, una de les víctimes, va agrair les disculpes del papa i va afirmar que havien sortit de la trobada esperançats. Redmond va néixer en un asil catòlic per a mares solteres i el van donar en adopció il·legalment.

 

Les associacions de víctimes han demanat que les paraules del papa es transformin en fets. Pels membres de l'organització Acabem amb l'Abús del Clergat, en el discurs públic del pontífex sobre els abusos en el si de l'Església catòlica, no hi ha res de nou.

El primer ministre irlandès ha demanat al papa que faci servir la seva influència per garantir justícia per a les víctimes.

En un altre gest de reparació, a la tarda, Francesc va pregar davant el Ciri de la Innocència, un memorial que crema a la catedral de Dublín des del 2011 en record de les víctimes dels escàndols d'abusos en el si de l'església irlandesa.

 

El pontífex ha participat en la Trobada Mundial de les Famílies, en una visita històrica a Dublín. Feia 40 anys que cap papa visitava Irlanda, un país amb una forta tradició catòlica i on més de 14.000 persones s'han declarat víctimes d'abusos sexuals.

 

Acusen al papa de ser-ne còmplice

L'arquebisbe Carlo Maria Viganò, exambaixador del Vaticà a Washington, acusa al papa Francesc de silenciar abusos sexuals i li demana la dimissió. La carta acusadora l'han publicat diversos mitjans catòlics conservadors en ple viatge pontifical a Irlanda i enmig de les peticions papals de perdó a Deu per les agressions sexuals comeses pels sacerdots catòlics d'aquest país. 

L'arquebisbe Viganò es referèix als abusos comesos per Theodor McCarrick, que el juliol passat va presentar la seva renúncia com a cardenal de Washington, forçat per les denúncies. Viganò acusa al pontífex d'haver anul·lat les sancions contra McCarrick, malgrat les acusacions d'abús sexual per part d'un adolescent. També d'haver encobert aquestes agressions, de les quals Viganò afirma haver-ne informat personalment el pontífex. 

El Vaticà no ha fet públic cap comentari sobre la carta, publicada en ple viatge papal a Irlanda. 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut